Razvijamo izdelke, ki so del tradicionalne slovenske kuhinje. Pri nas so pripravljeni tako, da jih naredite hitro in enostavno. V februarju vas ob nakupu še nagradimo.

Tako smo pripravili tudi nove kmečke ajdove svaljke, ki so lahko odlična alternativa ajdovim žgancem.

Kmečki ajdovi svaljki

Ajdovi žganci so tradicionalna slovenska jed, ki jo najdemo v skoraj vseh regijah. Razlikuje pa se način priprave te jedi. V odvisnosti od vsebnosti vode, so žganci lahko bolj rahli in močnati ali pa suhi in razdrobljeni. Priprava ni zahtevna po sestavinah, potrebujemo pa nekaj izkušenj in potrpljenja, da dosežemo želeno strukturo. Kmečki ajdovi svaljki so skuhani v nekaj minutah. Postrežemo jih lahko zelo podobno kot žgance.

Kmečki ajdovi svaljki dopolnjujejo ponudbo kmečkih svaljkov (kmečki brez skute, rženi, koruzni). Od ostalih se ločijo po tem, da so brez krompirja.

Kako jih pripraviti?

Ponudimo jih lahko kot samostojno jed zabeljene z ocvirki ali pečeno panceto oz. slanino, kot prilogo s kislim zeljem ali kislo repo, z golažem in drugimi mesnimi jedmi. Prav tako so okusni če jih kombiniramo z zelenjavo, v obari, ali pa z mlekom, jogurtom oziroma belo kavo. Lahko jih uporabimo še naslednji dan, jih prepražimo in zraven spečemo jajce. Za sladkosnedne in tiste, ki uživajo v bolj nenavadnih kombinacijah pa tudi zabeljene z drobtinami na maslu, sladkane in servirane s sadnimi kompoti.

Pirini svaljki

Pirine svaljke smo pripravili za vse tiste, ki se izogibajo beli moki. Le-to smo nadomestili s pirino polnozrnato moko. Izdelek je tako dobra izbira za polnovreden in okusen obrok. Polnozrnata žita predstavljajo pomemben vir prehranskih vlaknin. V Pekarni Pečjak se kot podpisniki Zavez odgovornosti pekarstva zavzemamo za večji delež polnozrnatih žit v vseh skupinah naših izdelkov. S tem povečujemo raznovrstnost ponudbe za naše kupce.

Pirini svaljki dopolnjujejo ponudbo krompirjevih svaljkov (krompirjevi s skuto in brez skute).

Kako jih pripraviti?

Ponudimo jih lahko kot samostojno jed z najrazličnejšimi omakami, kot prilogo mesnim, zelenjavnim ali morskim jedem. Odlični so tudi gratinirani v pečici ali pečeni na ponvi z dodanimi zelišči, siri in podobno.

Pirini svaljki in kmečki ajdovi svaljki so primerni za samostojno jed ali prilogo, priprava pa je enostavna in hitra. Skuhani v vodi, ali pečeni v ponvi so odlična izbira, ko za pripravo obroka ni veliko časa.

NE SPREGLEJTE

Trgovine in potujoča trgovina

V februarju bomo v naših trgovinah vsem kupcem novih svaljkov podarili kuhalnico. Kuhalnico si pridobite ob nakupu 2 svaljkov, od katerega so eni kmečki ajdovi ali pirini, drugi pa po izbiri. Aktivnost velja od 1. – 28. 2. 2022 oziroma do razprodaje zalog. Ne velja: P-stopi in slaščičarna.

Restavracija

V naši restavraciji Piramida Trzin pridobite darilo kuhalnico ob nakupu 2 malic z omenjenimi svaljki. Dober tek!