Katalog živil izboljšane sestave je rezultat prizadevanj živilskopredelovalne industrije in GZS- Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, da bi slovenskemu potrošniku ponudili živila, ki zanj pomenijo boljšo izbiro. Predstavljena živila vsebujejo manj sladkorja, soli in maščob oziroma več prehranskih vlaknin, vitaminov in mineralov.

Že peto leto zapored je GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij za potrošnike pripravila publikacijo  »Odloči se za živila izboljšane hranilne sestave«. Potrošnike  tako seznanja z aktualno ponudbo teh živil in jih spodbuja, da jih pogosteje vključijo v svojo vsakodnevno prehrano.

Živila izboljšane hranilne sestave so tista, ki imajo izboljšano hranilno sestavo na račun zmanjšanja vsebnosti hranil, kot so sladkor, sol, maščobe ali na račun povečanja vsebnosti hranil kot so prehranske vlaknine, vitamini in/ali minerali. V letošnjem katalogu so predstavljena tudi živila, ki sicer nimajo izboljšane hranilne sestave, ampak že zaradi svoje obstoječe sestave predstavljajo dobro izbiro za potrošnika. Poseben poudarek so namenili polnozrnatim izdelkom in izdelkom, ki vsebujejo polnozrnate sestavine – ti so v publikaciji še
dodatno izpostavljeni.

V publikaciji je prikazan širok nabor več kot 100 živil različnih kategorij, predstavljena živila svoje prehranske prednosti odražajo
v obliki prehranskih oziroma zdravstvenih trditev. 

Izboljševanje sestave živil je del nacionalnega programa Dober tek Slovenija, s katerim želi država vplivati na izboljšano ponudbo zdravju koristnih izdelkov v sodelovanju z živilskopredelovalno industrijo. 

 

Izdelki izboljšane sestave Pekarne Pečjak predstavljeni v Katalogu:

  1. Kraljeva štručka fit – Vir prehranske vlaknine
  2. Ajdov rogljič z orehi  – Del bele moke nadomešča ajdova, veganski izdelek
  3. Burek s čičerikino kremo  – Zmanjšana vsebnost maščob in nasičenih maščob
  4. Burek a la mesni – Vir beljakovin, veganski izdelek

Katalog živil izboljšane sestave