Katalog živil izboljšane sestave je rezultat prizadevanj živilskopredelovalne industrije in GZS- Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, da bi slovenskemu potrošniku ponudili živila, ki zanj pomenijo boljšo izbiro. Predstavljena živila vsebujejo manj sladkorja, soli in maščob oziroma več prehranskih vlaknin, vitaminov in mineralov.

Izboljševanje sestave živil je del nacionalnega programa Dober tek Slovenija, s katerim želi država vplivati na izboljšano ponudbo zdravju koristnih izdelkov v sodelovanju z živilskopredelovalno industrijo. GZS – ZŽKŽP in 32 živilskih podjetij tako predstavlja Katalog živil izboljšane sestave.

V Katalogu je predstavljeno 100 živil izboljšane sestave, ki so razdeljeni v 13 kategorij. Pekarna Pečjak se z nekaterimi svojimi izdelki predstavlja v kategoriji Izdelkov iz žit in drugih poljščin (sem sodijo riž, kus kus, otrobi, testenine, izdelki iz testa in nekateri drugi izdelki), ki predstavljajo pomemben del uravnotežene prehrane. Predstavljene izdelke odlikuje predvsem visoka vsebnost prehranske vlaknine ali so dober vir beljakovin.

V letu 2019 je pekarski sektor sledil sektorjema brezalkoholnih pijač in mlekarstva s podpisom Zaveze odgovornosti. S tem projektom podpisniki izboljšujejo hranilno sestavo svojih izdelkov, saj se zavezujejo do leta 2022 zmanjšati vsebnost dodane soli v kruhu za 5 % in širiti ponudbo pekovskih izdelkov z večjo vsebnostjo polnozrnatih sestavin.

Izdelki izboljšane sestave Pekarne Pečjak predstavljeni v Katalogu:

  1. Kraljeva štručka fit – Vir prehranske vlaknine
  2. Temni navihanček s čokoladno lešnikovim nadevom – Zmanjšana vsebnost sladkorjev in povečana vsebnost prehranske vlaknine v primerjavi z običajnim Pečjakovim čokoladno-lešnikovim navihančkom
  3. Eko polnozrnati polširoki rezanci – Vir prehranske vlaknine
  4. Eko konopljini polširoki rezanci – Vir prehranske vlaknine in beljakovin
  5. Eko polži temni – Vir prehranske vlaknine in beljakovin
  6. Pure testenine z visoko vsebnostjo beljakovin – Visoka vsebnost beljakovin
  7. Rogljiček s konopljino moko – Vir prehranske vlaknine

Katalog živil izboljšane sestave