S pravo zakuho do popolne juhe!

Ni juhe brez prave zakuhe. Podari ji dodatno teksturo, gostoto, lepo zaokroži okus in okrepi njeno hranljivost. In seveda-  popestri videz vsakodnevnega obroka. Nenazadnje velja, da jemo tudi z očmi.

Kako izbrati pravo zakuho?  

Za izbiro prave zakuhe je potrebnega  nekaj občutka, v splošnem pa velja, da v bolj goste in po aromi močne juhe zakuhamo večje testenine. Sicer pa pravila pri izbiri niso tako zelo stroga. Nekako so bolj stvar tradicije in utečene rabe. Tako si fižolove juhe skoraj ne predstavljamo brez krpic, metuljčkov ali drobnih polžkov, kremne zelenjavne ali paradižnikov juhe  (zlasti otroci) brez zvezdic ali rižka. Kakšna bi bila goveja juha brez valjanih rezancev ali ribane kaše? In kakšna bi bila krepka obara brez vodnih vlivancev? Zlahka pa se prepustite domišljiji s  širokim izborom naših jušnih testenin in zakuho izberete tudi glede na vaš trenutni navdih!

Da juha ne bo motna

Nekdaj je veljalo (in za nekatere jušne testenine to še vedno drži), da jih je potrebno skuhati posebej in šele nato odcejene dodati juhi, da ta ne postane motna.Jušne testenine Pečjak lahko vkuhate neposredno v juho, brez bojazni, da bi ta postala motna, saj so izdelane iz kakovostnega durum pšeničnega zdroba.  Durum ima v primerjavi z belo moko več beljakovin, zato se testenine iz duruma kasneje razkuhajo.  Za  naše testenine uporabljamo samo sveža pasterizirana jajca, pri pripravi pa smo ohranili tradicionalne postopke priprave: valjanje, rezanje, ribanje ter ročno zlaganje in rahljanje med postopkom sušenja. Na videz so zato bolj rustikalne – kot bi jih pripravili doma

Ste vedeli ?  Jušne testenine niso le za v juho.

Čeprav jih večinoma tradicionalno uporabljamo v juhah, so jušne testenine zelo uporabne tudi v drugih, manj običajnih kombinacijah. Rižek je najmanjša jušna testenina, zlasti Italijani pa ga pogosto uporabijo tudi namesto riža – v kombinaciji z ribami in morskimi sadeži, ali v osvežilnih prilogah z zelenjavo. Metuljčki so priljubljena sestavina krepkejših solat, krpice pa  skupaj s sladkim zeljem v odlične v tradicionalni jedi zeljne krpice. Valjani jušni rezanci z lahkoto najdejo mesto tudi v azijskem »boul«-u, azijskih jedeh z rezanci in še in še bi se našlo.

Zdaj še več vsebine!

Naši Jušni valjani rezanci, Fidelini, pa tudi Široki valjani rezanci so zdaj v novih, večjih, 400-gramskih pakiranjih, za še več prijetnih užitkov ob mizi.

 Izberite zakuho- skuhajte juho: NAGRADNI IZZIV

Preizkusite se v pripravi Pečjakovih testenin še vi! V mesecu jušnih testenin vas razvajamo z ugodnostmi in nagradno igro! Izberite zakuho, skuhajte juho (ali drugo jed) in se potegujte za lepe nagrade. Vse do 20.3.2024.