Velikonočne jedi slovenskih pokrajin
Kljub enakim sestavinam in povsod obvezni potici pa ima vendar vsaka pokrajina kakšno svojo posebnost ali vsaj svoje ime za velikonočne dobrote.
Gorenjska
Na Gorenjskem je tradicionalna velikonočna miza pogosto sestavljena iz
- kuhane šunke,
- hrena s kislo smetano,
- pirhov,
- orehove ali pehtranove potice in
- kruha v obliki velikonočne pletenice. Na Škofjeloškem pa pred in med samim praznovanjem Velike noči še vedno ohranjajo tradicijo kuhe določenih za te kraje značilnih jedi z zanimivimi imeni. Loška medla, na primer, je gosta jed iz prosene kaše, moke in dimljenih svinjskih reber, loška smojka pa repa, nadevana s proseno kašo in pečena v glinenem loncu. Za vso Gorenjsko je značilna tradicionalna gorenjska prata, v kateri porabimo star kruh, vsebuje pa šunko, jajca in čebulo.
Štajerska
Na Štajerskem za veliko noč poleg klasične šunke pogosto postrežejo
- kvasenico – to je kvašen kruh s skutnim nadevom, ki se peče v krušni peči,
- prleško gibanico – podobno slano različico pite z mesnim ali skutnim nadevom,
- hrenovo omako ali hren z jabolki,
- pestro izbiro pirhov, pogosto barvanih s čebulnimi olupki. V Šentjurju pripravljajo za njih značilno belo župo, ki je različica po vsej Sloveniji znane aleluje, ki je ena najstarejših velikonočnih jedi. Je juha, skuhana iz tekočine, v kateri se je kuhala krača ali šunka in v katero so dodali posušene olupke repe.
Prekmurje
Prekmurje že pregovorno slovi po dobri hrani in zato tudi bogati praznični mizi. Na njej se najdejo
- domača šunka,
- makova potica
- belo vino , ki je obvezno ob praznični jedi,
- prekmurska gibanica – čeprav ni izključno velikonočna, jo ponekod postrežejo tudi ob tej priložnosti
- in tradicionalna kvašena pletenica.
Primorska
Na Primorskem so velikonočne jedi pogosto bolj mediteransko obarvane:
- šunka v testu ali domači pršut,
- jajci s šparglji (če je že njihova sezona),
- pinca (sladek kruh),
- regratova solata z jajcem kot spomladanski dodatek k jedi in tipična istrska jed nakelda: star kruh ali pinca, z ovčji sirom in jajci, začinjen s šetrajem, oblikovan v svaljke in kuhan v kokošji juhi.
Dolenjska in Bela krajina
Tudi tej pokrajini je velikonočna košara bogata in barvita. Poleg klasične šunke in jajc je na mizi
- tipični belokranjski nadev, ki je različica gorenjske prate,
- pehtranova potica, obvezen del praznične mize,
- prav tako belokranjska pogača – premazana z jajcem in soljo in se nikoli ne reže, vedno le trga, pa tudi
- suhe klobase in slanina so pogosto na mizi poleg klasične šunke.
Več kot le jedi – praznik skupnosti in topline
Velikonočni prazniki v Sloveniji niso le priložnost za kulinarično razvajanje, temveč tudi čas za druženje, povezovanje z družino in ohranjanje bogate kulturne dediščine. Čeprav se jedilniki razlikujejo, povsod čutimo skupni duh praznika – pomladno prebujenje, hvaležnost in upanje.
Ne glede na to, ali prihajate iz mestnega središča ali iz podeželske vasi – velikonočna miza ima povsod posebno mesto. In prav to nas povezuje.