- Zamrznjeno
- 11 min
Hitro zamrznjeni izdelek iz pirinega polnozrnatega testa z nadevom, ki ga je treba termično obdelati po navodilih proizvajalca.
Sestavine
Voda, marelični nadev 20 % (marelice 45 %, sladkor, voda, modificiran škrob, kislina: citronska kislina, konzervans: kalijev sorbat, barvilo: beta karoten, aroma), PIRINA polnozrnata moka 20 %, krompirjevi kosmiči (krompir, emulgator: E 471, konzervans: natrijev metabisulfit (vsebuje ŽVEPLOV DIOKSID), kurkuma), JAJCA, koruzni škrob, margarina (rastlinske maščobe (palma, repica), voda, emulgator: E 471, sol, sredstvo za uravnavanje kislosti: citronska kislina, aroma), jodirana sol, riževa moka. Lahko vsebuje mleko, sojo, oreške (lešnike, orehe, mandlje) in sezam. Lahko vsebuje delce koščic.
Hranilna vrednost
Na 100 g izdelka | |
---|---|
Energijska vrednost | 849 kJ/201 kcal |
Maščobe | 3,0 g |
Od tega nasičene maščobe | 1,1 g |
Ogljikovi hidrati | 37 g |
Od teh sladkorji | 7,1 g |
Prehranske vlaknine | 2,3 g |
Beljakovine | 5,5 g |
Sol | 1,00 g |
Iz embalaže vzemite toliko cmokov, kolikor jih nameravate pripraviti (4–6 kosov na osebo za samostojno jed, 2–3 kose, če jih boste postregli kot sladico). Preostale shranite v zamrzovalnik.
Kuhanje v kropu
V dovolj velikem loncu, da bodo cmoki lahko prosto plavali, zavrite vodo in jo osolite (priporočamo največ 5 g soli na liter vode). Pokrijte, da hitreje zavre. Ko zavre, zamrznjene cmoke stresite v vodo in jih delno pokrijte. Kuhajte 10–13 minut, odcedite in splaknite z vodo. Postrezite kot samostojno jed ali kot sladico.
Kuhanje na sopari
V loncu ali voku zavrite vodo. Pokrijte, da hitreje zavre. Ko voda zavre, dajte nad lonec podstavek za kuhanje na sopari in nanj zložite zamrznjene cmoke. Kuhajte 10–13 minut. Postrezite kot samostojno jed ali kot sladico.
Zabelite z drobtinami
Kuhane cmoke lahko zabelite z drobtinami, popečenimi na maslu.
Pokrijte lonec
Ko vrete vodo, naj bo lonec pokrit, saj to prihrani čas in energijo.
Nad paro na krožniku
Skuhajte skupaj cmoke z različnimi nadevi, tako da vas bo vsak cmok posebej prijetno presenetil.
Pred shranjevanjem ohladite na pultu
Če vam hrana ostane in jo želite shraniti v hladilnik, jo prej ohladite na pultu. Če bi dali v hladilnik še vročo hrano, bi za hlajenje porabili več elektrike, poleg tega bi se zaradi višje temperature v hladilniku lahko razvila plesen.
Dobro zatesnite embalažo
Nepravilno shranjena zamrznjena hrana se posuši ter spremeni barvo, okus in teksturo. Če porabite le del cmokov, preostanek pustite v embalaži, iztisnite zrak, skrbno zavihajte robove, zaprite z elastiko in shranite v zamrzovalnik.