- Sveže
- 8 min
Sušene jajčne testenine, ki jih je treba termično obdelati po navodilih proizvajalca.
Sestavine
PŠENIČNI durum zdrob, JAJCA (20 %), voda.
Do 13,5 % vode. Jajca iz hlevske reje.
Hranilna vrednost
Na 100 g izdelka | |
---|---|
Energijska vrednost | 1636 kJ/387 kcal |
Maščobe | 3,7 g |
Od tega nasičene maščobe | 1,1 g |
Ogljikovi hidrati | 71 g |
Od teh sladkorji | 1,2 g |
Prehranske vlaknine | 3,4 g |
Beljakovine | 16 g |
Sol | 0,10 g |
Za zakuho skuhajte za pest (15 g) vodnih vlivancev na osebo.
Kuhanje
Vlivance stresite v vrelo juho, skuhajte (8 minut) in postrezite. Lahko pa jih skuhate tudi posebej in jih kuhane stresete v juho. V tem primeru v lonec nalijte vodo in jo osolite. Priporočamo največ eno poravnano čajno žličko soli (5 g) na liter vode. Ko voda zavre, zmanjšajte ogenj, stresite vlivance v lonec in delno pokrijte. Če imate radi čvrste testenine, jih kuhajte 8 minut, drugače nekoliko dlje. Ko so vlivanci kuhani, jih odcedite in postrezite v juhi ali uporabite za pripravo drugih jedi.
Kuhanje- Recept: Mineštra s testeninami
Kuhanje- Recept: Enolončnica z vodnimi vlivanci
Pokrijte lonec
Ko vrete vodo, naj bo lonec pokrit, saj to prihrani čas in energijo.
Naj bo lonec dovolj velik
Za kuhanje vlivancev izberite dovolj velik lonec, da lahko prosto plavajo, saj se v premajhnem loncu med kuhanjem lahko zlepijo.
Za bistre in zelenjavne juhe
Tradicionalno se vodni vlivanci uporabljajo kot zakuha za govejo juho, lahko pa jih pripravite tudi v fižolovi in drugih zelenjavnih juhah.
Za hitro pripravljeno prilogo
V Pekarni Pečjak izdelujemo tanjše vodne vlivance, za jušno zakuho, ter debelejše, ki so primerni za priloge in samostojne jedi. Kadar nimate časa za kuhanje debelejših vlivancev, pa lahko prilogo pripravite tudi iz tanjših vlivancev.
Pred shranjevanjem ohladite na pultu
Če vam hrana ostane in jo želite shraniti v hladilnik, jo prej ohladite na pultu. Če bi dali v hladilnik še vročo hrano, bi za hlajenje porabili več elektrike, poleg tega bi se zaradi višje temperature v hladilniku lahko razvila plesen.