Preskoči na vsebino

Košarica

0 izdelkov

Trenutni znesek košarice*:

0,00 

Do brezplačne dostave manjka še 60,00 

Do brezplačnega izdelka Grillita kajmak - 400 g manjka še 80,00 €.

*Končni znesek za plačilo je odvisen glede na izbiro načina dostave in morebitnimi stroški dostave.

V košarici ni izdelkov.

Na košarico

Jota s krutoni kruhovih cmokov

V decembru, ko se prsti najraje skrijejo v rokavice, še posebej zadiši po domači joti – tisti krepki, topli klasiki, ki ogreje že od prvega grižljaja dalje. Primorci joto pripravijo z repo, na Gorenjskem je v joti večinoma kislo zelje. Najraje jo postrežemo s kosom svežega kruha, a tokrat jo je Evita pripravila še malo drugače. Namesto navadnega kruha je k joti kot del pogrinjka postregla hrustljave krutone iz Pečjakovih kruhovih cmokov. Ker so že pripravljeni, jih je samo na hitro popekla z ocvirkovo mastjo in začimbami – in preprosta jota je dobila popolnoma novo teksturo ter dodatno globino okusa.

Čas priprave:
60 minut
Zahtevnost:
Enostavno
Število porcij:
4 porcije

Sestavine

Kruhovi cmoki Pekarne Pečjak

500 g (1 zavitek)

kislo zelje

400

kuhan fižol (rjavi ali borlotti)

250 g

manjši kos prekajenega mesa ali klobase (po želji)

ocvirkova mast

1 jušna žlica

majaron

1 čajna žlička

čebula

1

česen

3 stroki

svinjska mast

1 jedilna žlica

lovorjev list

1

mleta sladka paprika

1 čajna žlička

sol

poper

voda po potrebi

Video recept

1

Kislo zelje po potrebi na hitro speremo.

2

Čebulo nasekljamo in jo popražimo na masti.

3

Dodamo česen in lovor ter pražimo še minuto.

4

Dodamo zelje in po želji kos prekajenega mesa, zalijemo z vodo.

5

Kuhamo 30 minut.

6

Kruhove cmoke skuhamo po navodilih na embalaži.

7

Rahlo ohlajene narežemo na kocke.

8

V ponvi segrejemo ocvirkovo mast, dodamo kocke, majaron in malo soli. Pražimo do zlato rjave hrustljavosti.

9

V joto dodamo fižol in kuhamo še 10–15 minut.

10

Po želji del fižola pretlačimo za bolj gosto teksturo.

11

Odstranimo lovor, narežemo meso in joto postrežemo z vročimi krutoni.

Joto serviramo v skodeli s hrustljavimi krutoni, potreseno s svežim peteršiljem. Lesena žlica pa poskrbi za tisti pravi domači občutek.