Priprava:
5-7 min
Opis izdelka
Hitro zamrznjen izdelek iz ajdovega ekstrudata in pšenične bele moke, ki ga je potrebno termično obdelati po navodilih proizvajalca.
Sestavine
Voda, ajdov ekstrudat 28 %, PŠENIČNA bela moka, JAJCA, sončnično olje, koruzni škrob, riževa moka, jodirana sol. Lahko vsebuje mleko, sojo, oreške in sezam.
Priporočamo
Iz embalaže vzemite toliko svaljkov, kolikor jih nameravate pripraviti (20-30 svaljkov ali 200-250 g za prilogo, 40-60 svaljkov ali 400-500 g za samostojno jed). Embalažo zatesnite z elastiko in preostale svaljke shranite v zamrzovalnik.
Priprava
Kuhanje v kropu
5-7 min
V dovolj velikem loncu, da bodo svaljki lahko prosto plavali, zavrite vodo in jo osolite (priporočamo največ 5 g soli na liter vode). Pokrijte, da hitreje zavre. Ko voda zavre, stresite notri zamrznjene svaljke. Svaljki so kuhani, ko priplavajo na površje (5–7 minut). Postrezite kot samostojno jed ali kot prilogo.
Kuhanje na sopari
5-7 min
V loncu ali voku zavrite vodo. Pokrijte, da hitreje zavre. Ko zavre, dajte nad lonec podstavek za kuhanje na sopari in nanj stresite svaljke. Kuhate 5–7 minut. Postrezite kot samostojno jed ali kot prilogo.
Peka v ponvi
8-10 min
Zamrznjene svaljke stresite v vročo pomaščeno ponev. Razporedite jih tako, da je z njimi pokrito dno in se ne prekrivajo. Pecite jih pri zmerni temperaturi 8–10 minut” in med pečenjem večkrat premešajte. Postrezite kot samostojno jed ali kot prilogo.
Cvrtje
4-6 min
Zamrznjene svaljke stresite v vroče olje in jih cvrite do zlato rumene barve (4–6 minut). Postrezite kot samostojno jed ali kot prilogo.
Slastni namigi
Ko vrete vodo, naj bo lonec pokrit, saj to prihrani čas in energijo.
Ko jih vržete v krop, s kuhalnico premešajte, saj se lahko drugače primejo na dno posode in ne morejo splavati na površje.
Kadar kuhate na pari, dajte na podstavek za paro še krožnik. Tako se delčki testa ne bodo ujeli v podstavek.
Kuhane lahko zabelite z drobtinami, popečenimi na maslu.
Če vam hrana ostane in jo želite shraniti v hladilnik, jo prej ohladite na pultu. Če bi dali v hladilnik še vročo hrano, bi za hlajenje porabili več elektrike, poleg tega bi se zaradi višje temperature v hladilniku lahko razvila plesen.
Nepravilno shranjena zamrznjena hrana se posuši ter spremeni barvo, okus in teksturo. Če ne porabite celotne količine v zavitku, preostanek pustite v embalaži, iztisnite zrak, skrbno zavihajte robove, zaprite z elastiko in shranite v zamrzovalnik.
Recepti

Svaljki s piščancem in jurčki
Svaljki so resnično vsestranski: prilegajo se k skoraj vsem omakam, zato jih obožujemo, ko želimo v pomanjkanju časa pripraviti okusno kosilo. Z lahkoto pa so tudi osnova za bolj prefinjeno jed, ki se je lahko lotite ob koncu tedna.
V tem receptu je Evita za osnovo uporabila ajdove kmečke svaljke in jih spojila s piščancem in jurčki. Sladek, aromatičen okus ajde se namreč odlično ujame z zemeljskim okusom svežih jurčkov.
Evita je za jurčke pripravila posebno omako, ki je iz gob izvabila vse bogate okuse.
Čas priprave:
1 ura
Zahtevnost:
Srednje zahtevno
Število porcij:
4 porcije

Pečeni ajdovi svaljki s skutino kremo in jagodami
Recept za ajdove svaljke malo drugače! Ajda, tipična rastlina slovenske kulinarike, se dobro spaja tako s slanimi kot sladkimi jedmi. Ajdove svaljke smo v tem receptu uporabili za pripravo sladice. Evita je svaljke popekla na maslu in jih postregla s skutinim kremnim nadevom in jagodami. Jagode lahko zamenjate tudi za drugo sezonsko sadje. Preprosta in izvirna sladica z malo sestavinami, ki jo morate poizkusiti.
Preberi večČas priprave:
30 minut
Zahtevnost:
Enostavno
Število porcij:
4 porcije
Hitro zamrznjen izdelek iz ajdovega ekstrudata in pšenične bele moke, ki ga je potrebno termično obdelati po navodilih proizvajalca.
Voda, ajdov ekstrudat 28 %, PŠENIČNA bela moka, JAJCA, sončnično olje, koruzni škrob, riževa moka, jodirana sol. Lahko vsebuje mleko, sojo, oreške in sezam.
Kuhanje v kropu
5-7 min
V dovolj velikem loncu, da bodo svaljki lahko prosto plavali, zavrite vodo in jo osolite (priporočamo največ 5 g soli na liter vode). Pokrijte, da hitreje zavre. Ko voda zavre, stresite notri zamrznjene svaljke. Svaljki so kuhani, ko priplavajo na površje (5–7 minut). Postrezite kot samostojno jed ali kot prilogo.
Kuhanje na sopari
5-7 min
V loncu ali voku zavrite vodo. Pokrijte, da hitreje zavre. Ko zavre, dajte nad lonec podstavek za kuhanje na sopari in nanj stresite svaljke. Kuhate 5–7 minut. Postrezite kot samostojno jed ali kot prilogo.
Peka v ponvi
8-10 min
Zamrznjene svaljke stresite v vročo pomaščeno ponev. Razporedite jih tako, da je z njimi pokrito dno in se ne prekrivajo. Pecite jih pri zmerni temperaturi 8–10 minut” in med pečenjem večkrat premešajte. Postrezite kot samostojno jed ali kot prilogo.
Cvrtje
4-6 min
Zamrznjene svaljke stresite v vroče olje in jih cvrite do zlato rumene barve (4–6 minut). Postrezite kot samostojno jed ali kot prilogo.
Ko vrete vodo, naj bo lonec pokrit, saj to prihrani čas in energijo.
Ko jih vržete v krop, s kuhalnico premešajte, saj se lahko drugače primejo na dno posode in ne morejo splavati na površje.
Kadar kuhate na pari, dajte na podstavek za paro še krožnik. Tako se delčki testa ne bodo ujeli v podstavek.
Kuhane lahko zabelite z drobtinami, popečenimi na maslu.
Če vam hrana ostane in jo želite shraniti v hladilnik, jo prej ohladite na pultu. Če bi dali v hladilnik še vročo hrano, bi za hlajenje porabili več elektrike, poleg tega bi se zaradi višje temperature v hladilniku lahko razvila plesen.
Nepravilno shranjena zamrznjena hrana se posuši ter spremeni barvo, okus in teksturo. Če ne porabite celotne količine v zavitku, preostanek pustite v embalaži, iztisnite zrak, skrbno zavihajte robove, zaprite z elastiko in shranite v zamrzovalnik.