Priprava:
12-15 min (180-200 °C)
30-45 min
120-180 min
Opis izdelka
Hitro zamrznjeni izdelek, ki ga je treba termično obdelati po navodilih proizvajalca.
Sestavine
PŠENIČNA bela moka, margarina (rastlinske maščobe (palma, repica), voda, emulgator: E 471, sol, sredstvo za uravnavanje kislosti: citronska kislina, naravna aroma, barvilo: beta karoten), voda, JAJCA, kvas, sladkor, jodirana sol, sredstvo za izboljšanje zamrznjenih pekovskih izdelkov (PŠENIČNI gluten, emulgator: E 472e, sredstvo za obdelavo moke: askorbinska kislina, procesni encimi), posneto MLEKO v prahu. Lahko vsebuje sojo, oreške in sezam.
Priporočamo
En kos testa zadošča za približno 2 osebi, odvisno tudi od nadeva. Preostanek shranite v zamrzovalnik.
Priprava
Peka v pečici
12-15 min (180-200 °C)
30-45 min
120-180 min
Testo lahko odtajate v embalaži ali pa ga vzamete iz embalaže, položite na papir ali narahlo pomokano mizo in pokrijete s krpo, da se med tajanjem ne naredi skorja. Pustite, da se odtaja in zmehča (30-45 minut). Ko testo postane mehko, ga posujte z moko in ga razvaljajte v želeno obliko. Pripravite nadev in ga namažite po sredini testa. Robove testa namažite s stepenim jajcem, da se testo bolje sprime. Vmes segrejte pečico (180–200 °C). Poškropite z vodo, da se lepše zapeče, postavite v pečico in specite (12–15 minut, odvisno od nadeva). Servirajte kot prilogo, samostojno jed ali sladico.
Slastni namigi
Ko testo že nadevate in položite v pekač, ga pustite počivati vsaj 10 minut. Počitek potrebuje zato, da se med peko ne skrči.
Zgornjo plast prebodite z vilicami, da omogočite izhajanje pare med peko in preprečite, da bi se testo preveč napihnilo.
Če vam hrana ostane in jo želite shraniti v hladilnik, jo prej ohladite na pultu. Če bi dali v hladilnik še vročo hrano, bi za hlajenje porabili več elektrike, poleg tega bi se zaradi višje temperature v hladilniku lahko razvila plesen.
Nepravilno shranjena zamrznjena hrana se posuši ter spremeni barvo, okus in teksturo. Če ne porabite celotne količine v zavitku, preostanek pustite v embalaži, iztisnite zrak, skrbno zavihajte robove, zaprite z elastiko in shranite v zamrzovalnik.
Zamrznjeno listnato kvašeno testo pustite čez noč v hladilniku ali vsaj pol ure na sobni temperaturi, preden ga uporabite. Potem ga je lažje razpreti.
Na sobni temperaturi se testo lahko preveč zmehča in postane lepljivo, jed pa lahko tudi izgubi obliko med peko. Zato delajte z manjšimi kosi testa, preostanek pa vmes hranite v hladilniku. Če opazite, da je testo premehko in se z njim ne da delati, ga za 20-30 minut dajte v hladilnik in potem nadaljujte z delom.
Če listnato testo preveč valjate, je po peki trdo, namesto da bi bilo lahko in hrustljavo. Zato skušajte listnato testo čim manj valjati in nasploh ravnati z njim čimbolj nežno.
Recepti

Venček z brusnično marmelado in gorgonzolo
Ste tudi vi ob prazničnih druženjih v večni dilemi, kaj postaviti na mizo, da bo dobro, lepo na pogled in predvsem, da bo navdušilo goste?
Tu je Evitin navdih za takšno zagato. Venček iz kvašenega listnatega testa je privlačen že na pogled in v resnici ga ni težko oblikovati.
Ko zagrizete vanj, pa vas navduši z neobičajno, vendar popolno kombinacijo aromatične gorgonzole in karakterne brusnične marmelade.
Morate ga preizkusiti, zagotavljamo vam, da bo zvezda vsake zabave!
Čas priprave:
50 minut
Zahtevnost:
Enostavno
Število porcij:
6-8 porcij
Hitro zamrznjeni izdelek, ki ga je treba termično obdelati po navodilih proizvajalca.
PŠENIČNA bela moka, margarina (rastlinske maščobe (palma, repica), voda, emulgator: E 471, sol, sredstvo za uravnavanje kislosti: citronska kislina, naravna aroma, barvilo: beta karoten), voda, JAJCA, kvas, sladkor, jodirana sol, sredstvo za izboljšanje zamrznjenih pekovskih izdelkov (PŠENIČNI gluten, emulgator: E 472e, sredstvo za obdelavo moke: askorbinska kislina, procesni encimi), posneto MLEKO v prahu. Lahko vsebuje sojo, oreške in sezam.
Peka v pečici
12-15 min (180-200 °C)
30-45 min
120-180 min
Testo lahko odtajate v embalaži ali pa ga vzamete iz embalaže, položite na papir ali narahlo pomokano mizo in pokrijete s krpo, da se med tajanjem ne naredi skorja. Pustite, da se odtaja in zmehča (30-45 minut). Ko testo postane mehko, ga posujte z moko in ga razvaljajte v želeno obliko. Pripravite nadev in ga namažite po sredini testa. Robove testa namažite s stepenim jajcem, da se testo bolje sprime. Vmes segrejte pečico (180–200 °C). Poškropite z vodo, da se lepše zapeče, postavite v pečico in specite (12–15 minut, odvisno od nadeva). Servirajte kot prilogo, samostojno jed ali sladico.
Ko testo že nadevate in položite v pekač, ga pustite počivati vsaj 10 minut. Počitek potrebuje zato, da se med peko ne skrči.
Zgornjo plast prebodite z vilicami, da omogočite izhajanje pare med peko in preprečite, da bi se testo preveč napihnilo.
Če vam hrana ostane in jo želite shraniti v hladilnik, jo prej ohladite na pultu. Če bi dali v hladilnik še vročo hrano, bi za hlajenje porabili več elektrike, poleg tega bi se zaradi višje temperature v hladilniku lahko razvila plesen.
Nepravilno shranjena zamrznjena hrana se posuši ter spremeni barvo, okus in teksturo. Če ne porabite celotne količine v zavitku, preostanek pustite v embalaži, iztisnite zrak, skrbno zavihajte robove, zaprite z elastiko in shranite v zamrzovalnik.
Zamrznjeno listnato kvašeno testo pustite čez noč v hladilniku ali vsaj pol ure na sobni temperaturi, preden ga uporabite. Potem ga je lažje razpreti.
Na sobni temperaturi se testo lahko preveč zmehča in postane lepljivo, jed pa lahko tudi izgubi obliko med peko. Zato delajte z manjšimi kosi testa, preostanek pa vmes hranite v hladilniku. Če opazite, da je testo premehko in se z njim ne da delati, ga za 20-30 minut dajte v hladilnik in potem nadaljujte z delom.
Če listnato testo preveč valjate, je po peki trdo, namesto da bi bilo lahko in hrustljavo. Zato skušajte listnato testo čim manj valjati in nasploh ravnati z njim čimbolj nežno.