Priprava:
7-8 min
Opis izdelka
Sušene jajčne testenine, ki jih je treba termično obdelati po navodilih proizvajalca.
Sestavine
PŠENIČNI durum zdrob, JAJCA (12,5 %), voda.
Do 13,5 % vode. Jajca iz hlevske reje.
Priporočamo
Na osebo skuhajte: za zakuho za pest rižka (15 g), za prilogo slabo prgišče (80 g), za glavno jed pa dobro prgišče (100 g).
Priprava
Kuhanje
6-8 min
Rižek stresite v vrelo juho, skuhajte (7 minut) in postrezite. Lahko pa jih skuhate tudi posebej in jih kuhane stresete v juho. V tem primeru v lonec nalijte vodo in jo osolite. Priporočamo največ eno poravnano čajno žličko soli (5 g) na liter vode. Ko voda zavre, zmanjšajte ogenj, stresite rižek v lonec in delno pokrijte. Če imate radi čvrste testenine, jih kuhajte 7 minut, drugače nekoliko dlje. Ko so zvezdice kuhane, jih odcedite in postrezite v juhi ali uporabite za pripravo drugih jedi.
Slastni namigi
Ko vrete vodo, naj bo lonec pokrit, saj to prihrani čas in energijo.
Za kuhanje testenin izberite dovolj velik lonec, da lahko prosto plavajo, saj se v premajhnem loncu med kuhanjem lahko zlepijo.
Vsaki juhi se poda določena oblika zakuhe. Izberite pravo, da bo juha popolna!
Za enolončnice so primerni mali metuljčki, drobni polži, zvezdice, ribana kaša, rižek ali krpice.
Za govejo juho so tradicionalno najbolj primerna zakuha valjani jušni rezanci, ribana kaša, pa tudi fidelini in kratki fidelini.
V fižolovih in drugih zelenjavnih juhah se odlično obnesejo jušni vlivanci.
V kremne, gladke juhe se podajo ribana kaša, zvezdice in rižek. Posebno radi jih imajo otroci.
Jajčne testenine so odlična jušna zakuha, saj se zaradi jajc in durum zdroba ne razkuhajo, juha pa ostane bistra. Pečjakovih jušnih testenin zato ni potrebno kuhati posebej, vkuhate jih lahko neposredno v juho.
To obliko testenin lahko pripravite tudi kot solate ali priloge z različnimi omakami. Da se ne sprimejo, jih premešajte z malo oljčnega olja. Najboljše je, da so koščki v omaki ali solati enako drobni kot testenine.
To obliko testenin lahko uporabite za pripravo sladic. Dobro se ujemajo s skuto in rozinami, z oreški in s sezonskim ali suhim sadjem.
Če vam hrana ostane in jo želite shraniti v hladilnik, jo prej ohladite na pultu. Če bi dali v hladilnik še vročo hrano, bi za hlajenje porabili več elektrike, poleg tega bi se zaradi višje temperature v hladilniku lahko razvila plesen.
Recepti

Testeninski rižek z lososom
Losos je brez dvoma ena najbolj priljubljenih rib. Največkrat pa nam zmanjka idej, kaj postreči poleg. Ni nujno, da je za prilogo vedno krompir ali blitva. Odlično se kot priloga obnese tudi testeninski rižek. Testeninski rižek ni riž. Je naša najmanjša oblika testenin. Običajno jo uporabljamo kot zakuho v kremnih zelenjavnih ali goveji juhi. Italijani pa ga pogosto uporabijo kot nadomestek riža. Evita je v tem receptu lososa pripravila s slastno kremastim testeninskim rižkom. Pri kuhanju je uporabila vino. Rezultat je arom poln, kremni rižek s hrustljavo zapečenim lososom.
Preberi večČas priprave:
30 min
Zahtevnost:
Enostavno
Število porcij:
2 porciji
Sušene jajčne testenine, ki jih je treba termično obdelati po navodilih proizvajalca.
PŠENIČNI durum zdrob, JAJCA (12,5 %), voda.
Do 13,5 % vode. Jajca iz hlevske reje.
Kuhanje
6-8 min
Rižek stresite v vrelo juho, skuhajte (7 minut) in postrezite. Lahko pa jih skuhate tudi posebej in jih kuhane stresete v juho. V tem primeru v lonec nalijte vodo in jo osolite. Priporočamo največ eno poravnano čajno žličko soli (5 g) na liter vode. Ko voda zavre, zmanjšajte ogenj, stresite rižek v lonec in delno pokrijte. Če imate radi čvrste testenine, jih kuhajte 7 minut, drugače nekoliko dlje. Ko so zvezdice kuhane, jih odcedite in postrezite v juhi ali uporabite za pripravo drugih jedi.
Ko vrete vodo, naj bo lonec pokrit, saj to prihrani čas in energijo.
Za kuhanje testenin izberite dovolj velik lonec, da lahko prosto plavajo, saj se v premajhnem loncu med kuhanjem lahko zlepijo.
Vsaki juhi se poda določena oblika zakuhe. Izberite pravo, da bo juha popolna!
Za enolončnice so primerni mali metuljčki, drobni polži, zvezdice, ribana kaša, rižek ali krpice.
Za govejo juho so tradicionalno najbolj primerna zakuha valjani jušni rezanci, ribana kaša, pa tudi fidelini in kratki fidelini.
V fižolovih in drugih zelenjavnih juhah se odlično obnesejo jušni vlivanci.
V kremne, gladke juhe se podajo ribana kaša, zvezdice in rižek. Posebno radi jih imajo otroci.
Jajčne testenine so odlična jušna zakuha, saj se zaradi jajc in durum zdroba ne razkuhajo, juha pa ostane bistra. Pečjakovih jušnih testenin zato ni potrebno kuhati posebej, vkuhate jih lahko neposredno v juho.
To obliko testenin lahko pripravite tudi kot solate ali priloge z različnimi omakami. Da se ne sprimejo, jih premešajte z malo oljčnega olja. Najboljše je, da so koščki v omaki ali solati enako drobni kot testenine.
To obliko testenin lahko uporabite za pripravo sladic. Dobro se ujemajo s skuto in rozinami, z oreški in s sezonskim ali suhim sadjem.
Če vam hrana ostane in jo želite shraniti v hladilnik, jo prej ohladite na pultu. Če bi dali v hladilnik še vročo hrano, bi za hlajenje porabili več elektrike, poleg tega bi se zaradi višje temperature v hladilniku lahko razvila plesen.