Preskoči na vsebino

Košarica

0 izdelkov

Trenutni znesek košarice*:

0,00 

Do brezplačne dostave manjka še 60,00 

*Končni znesek za plačilo je odvisen glede na izbiro načina dostave in morebitnimi stroški dostave.

V košarici ni izdelkov.

Na košarico
Skupinska slika s sejma Agra, kjer je bil podpisan memorandum o sodelovanju na področju promocije uživanja polnozrnatih žit

Več polnozrnatega

Na pobudo GZS – Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij je bil na sejmu Agra podpisan Memorandum o sodelovanju na področju polnozrnatih izdelkov. Cilj je povečati ponudbo teh izdelkov in ozavestiti potrošnike o pomenu uživanja tovrstnih živil in.

Polnozrnata žita so nepredelana zrna žit, ki so sestavljena iz treh delov (otrobi, jedro in kalček).

  • Otrobi predstavljajo zunanjo lupino zrna in vsebujejo vitamine skupine B, antioksidante in prehranske vlaknine.
  • Jedro predstavlja največji del žita in vsebuje beljakovine, ogljikove hidrate in majhne količine vitaminov in mineralov.
  • Kalček pa predstavlja zasnovo nove rastline in vsebuje vitamine skupine B, beljakovine in minerale.

Pomena uživanja polnozrnatih žit se zavedajo na Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij: “Najpomembnejše vire prehranske vlaknine predstavljajo polnozrnata žita, sadje in zelenjava. Priporočljivo je, da se dnevno zaužije 30 gramov prehranske vlaknine. Kilogram žit ima nizek okoljski odtis, zato polnozrnati žitni izdelki predstavljajo pomemben del zdrave in trajnostne pridelave hrane in prehrane.«

Memorandum o sodelovanju so podpisali

  • dve ministrstvi (za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter za zdravje),
  • dve fakulteti (Biotehniška fakulteta in Fakulteta za vede o zdravju),
  • štiri inštitucije (Inštitut za nutricionistiko, Izobraževalni center Piramida Maribor, Kmetijski inštitut Slovenije, Nacionalni inštitut za javno zdravje) in
  • šest podjetij (Mlinarjev sin, Mlinotest, Don Don, Hlebček, Pekarna Pečjak in Žito).

Spodbujanje širjenja ponudbe polnozrnatih izdelkov je tudi del evropsko sofinanciranega projekta WholEUGrain, ki poteka v sodelovanju s partnerji iz Danske, Romunije in Slovenije.

Pekarna Pečjak je na Agri predstavila svoj Pirin kruh, ki je sestavljen iz več kot 96% pirine polnozrnate moke in dobitnik kar treh prehranskih trditev: Vir prehranske vlaknine, visoka vsebnost beljakovin, nizka vsebnost sladkorjev.

Morda vas zanima tudi:

barvanje-velikonocnih-jajck-v cebulni-lupini

Velika noč – praznik okusov in običajev

Spoznajte velikonočne običaje, najpogostejše sestavine velikonočnih jedi in kulinarične posebnosti slovenskih pokrajin. Povsod po Sl...

Nagradna igra

NAGRADNA IGRA – Od Miklavža do božiča

Naša ambasadorka Evita Antončič vam bo v decembru pripravila nekaj receptov za navdih v kuhinji. Spremljanje in sodelovanje pa vam lah...

banner-piscancji-burek

Tudi pot do zmage gre skozi želodec

Spoznajte najnovejšo kulinarično mojstrovino – piščančji burek iz 100% slovenskega mesa, uradni burek slovenske odbojkarske reprezenta...

Prejem nagrade za kakovost - 18 zlatih odličij Pekarni Pečjak

18 x zlati, 5x zvezde odlične kakovosti

Z najvišjimi priznanji stroke nagrajena kakovost je spodbuda za nadaljevanje našega poslanstva: ponuditi našim kupcem samo najboljše. ...