Meso na žaru: Triki za popoln okus
Osnova za popolne dobrote z žara je, da je meso mehko, sočno in polnega okusa. Tukaj je nekaj trikov, kako to doseči:
- Mariniranje: Meso marinirajte nekaj ur (še bolje kar čez noč), da vpije vse okuse. Uporabite mešanico olja, kisline (limonin sok ali kis), začimb in zelišč. Če želite izrazitejše okuse, lahko marinirate meso v mediteranskem slogu (z olivnim oljem, rožmarinom in česnom) ali pa se odločite za bolj pikantno variacijo z začimbami kot sta čili in kumina.
- Temperatura mesa: Preden meso položite na žar, naj bo sobne temperature, saj bo le tako pečeno enakomerno. Meso tudi ne bo preveč trdo, če bo imelo dovolj časa, da se segreje.
- Natančno pečenje: Meso je najbolje peči na srednji temperaturi, da se ne bo preveč zapeklo z zunanje strani in ostalo suho v notranjosti. Ne pozabite na “počitek” po pečenju, ko meso pustite na krožniku ali zavito v aluminijevo folijo nekaj minut, da se sokovi v njem lepo porazdelijo.
Priloge k žaru iz različnih svetovnih kuhinj
K mesu seveda sodijo tudi priloge, ki pojedino zaokrožijo in popestrijo. Najbolj klasične in običajne so seveda pečena zelenjava, ajvar, gorčica, kajmak, prebranec in sveže, sestavljene solate. Je pa piknik tudi odlična priložnost, da pokažete svojo kreativnost in se preizkusite v pripravi prilog, ki prihajajo iz različnih svetovnih kuhinj:
- Sredozemska kuhinja: Postrezite sveže pečen kruh s tapenado (mešanica oliv, kaper, česna in olivnega olja), grškim tzatzikijem (jogurt, kumare, česen, koper in limona) ter solato s svežimi paradižniki, feta sirom, olivami in olivnim oljem.
- Mehiška kuhinja: Pripravite domače guacamole (omaka iz avokada), pico de gallo (mehiška salsa iz mešanice paradižnikov, čebule, koriandra in limete) ter mehiški riž s koruzo in začimbami.
- Ameriška kuhinja: Ne pozabite na klasične priloge, kot so pečene koruze na žaru in coleslaw (solata iz naribanega zelja in korenčka z majonezo in kisom).
Grillita – inovacija na vašem pikniku
Za tiste, ki želijo na pikniku navdušiti in presenetiti povabljene, je Grillita odlična izbira za prilogo.
Grillita je zvitek iz rahlega vlečenega testa, polnjen s pristnim kajmakom, oblikovan v privlačno špiralo. Njena hrustljava skorjica in bogat, kremast nadev ustvarjata popolno harmonijo okusov, ki se odlično ujema z jedmi z žara. Ne glede na to, ali jo postrežete kot prilogo ali samostojno jed, bo Grillita navdušila vse prisotne.
-
- Hitra priprava: Grillita je pripravljena v le nekaj minutah, kar pomeni manj časa v kuhinji in več časa z vašimi gosti.
- Univerzalna uporaba: Odlična je kot priloga k mesu z žara, lahko pa jo postrežete tudi kot samostojno jed ali prigrizek.
- Kakovostne sestavine: Pekarna Pečjak je znana po uporabi kakovostnih surovin, kar zagotavlja vrhunski okus in teksturo.
- Privlačen videz: Njena spiralna oblika in zlato zapečena skorjica bosta zagotovo pritegnili poglede na vaši mizi.