- Sveže
- 4 min
- SI-EKO-002, kmetijstvo EU-izven EU
Sušene polnozrnate testenine, ki jih je treba termično obdelati po navodilih proizvajalca.
Sestavine
Polnozrnati pšenični durum zdrob*, voda. Lahko vsebuje jajca. Do 13,5 % vode. *iz kontrolirane ekološke pridelave.
Hranilna vrednost
Na 100 g izdelka | |
---|---|
Energijska vrednost | 1449 kJ/345 kcal |
Maščobe | 2,6 g |
Od tega nasičene maščobe | 0,6 g |
Ogljikovi hidrati | 63 g |
Od teh sladkorji | 1,6 g |
Prehranske vlaknine | 9,5 g |
Beljakovine | 12 g |
Sol | <0,10 g |
Na osebo skuhajte: za prilogo slabo prgišče polširokih rezancev (80 g), za glavno jed dobro prgišče (100 g), za zakuho pa za pest (150 g).
Kuhanje
V lonec nalijte vodo in jo osolite. Priporočamo največ eno poravnano čajno žličko soli (5 g) na liter vode. Ko voda zavre, zmanjšajte ogenj, stresite polširoke rezance v lonec in delno pokrijte. Če imate radi čvrste testenine, jih kuhajte 4 minute, drugače nekoliko dlje. Ko so polširoki rezanci kuhani, jih odcedite in uporabite za pripravo jedi.
Kuhanje- Recept: Gratinirani polnozrnati rezanci
Pokrijte lonec
Ko vrete vodo, naj bo lonec pokrit, saj to prihrani čas in energijo.
Naj bo lonec dovolj velik
Za kuhanje polširokih rezancev izberite dovolj velik lonec, da lahko prosto plavajo, saj se v premajhnem loncu med kuhanjem lahko zlepijo.
Kako kombinirati testenine in omake
Večje testenine kombinirajte z gostimi, robustnimi jedmi, manjše pa z nežnimi, gladkimi omakami.
Idealne omake za polširoke polnozrnate rezance
Od klasičnih omak gresta k polnozrnatim polširokim rezancem odlično bolonjska omaka in pesto genovese, izjemno okusni pa so tudi z drugimi mesnimi omakami, z začinjenimi zelenjavnimi omakami in pikantnimi omakami.
Dodajte malo oljčnega olja
Če za prilogo skuhate polširoke rezance brez dodatkov, jih zmešajte z nekaj kapljicami oljčnega olja, tako da se ne sprijemajo.
Odlični za gratiniranje
Polnozrnati polširoki rezanci so odlični tudi za gratinirane jedi.
Za pisan krožnik
Polnozrnate polširoke rezance za posebno lepe in okusne krožnike kombinirajte s korenčkovimi, špinačnimi ali konopljinimi polširokimi rezanci.
Pred shranjevanjem ohladite na pultu
Če vam hrana ostane in jo želite shraniti v hladilnik, jo prej ohladite na pultu. Če bi dali v hladilnik še vročo hrano, bi za hlajenje porabili več elektrike, poleg tega bi se zaradi višje temperature v hladilniku lahko razvila plesen.