- Sveže
- 2 min
Sušene jajčne testenine, ki jih je treba termično obdelati po navodilih proizvajalca.
Sestavine
PŠENIČNI durum zdrob, JAJCA (20 %), voda.
Do 13,5 % vode. Jajca iz hlevske reje.
Hranilna vrednost
Na 100 g izdelka | |
---|---|
Energijska vrednost | 1636 kJ/387 kcal |
Maščobe | 3,7 g |
Od tega nasičene maščobe | 1,1 g |
Ogljikovi hidrati | 71 g |
Od teh sladkorji | 1,2 g |
Prehranske vlaknine | 3,4 g |
Beljakovine | 16 g |
Sol | 0,10 g |
Na osebo skuhajte: za zakuho za pest fidelinov (15 g), za prilogo slabo prgišče (80 g), za glavno jed pa dobro prgišče (100 g).
Kuhanje
Fideline stresite v vrelo juho, skuhajte (2 minuti) in postrezite. Lahko pa jih skuhate tudi posebej in jih kuhane stresete v juho. V tem primeru v lonec nalijte vodo in jo osolite. Priporočamo največ eno poravnano čajno žličko soli (5 g) na liter vode. Ko voda zavre, zmanjšajte ogenj, stresite fideline v lonec in delno pokrijte. Kuhajte jih 2 minuti, odcedite in postrezite v juhi ali uporabite za pripravo drugih jedi.
Kuhanje- Recept: Zelenjavna juha s fidelini
Kuhanje: Juha s čemažem in testeninami
Kuhanje - Recept: Azijska solata s kozicami
Pokrijte lonec
Ko vrete vodo, naj bo lonec pokrit, saj to prihrani čas in energijo.
Naj bo lonec dovolj velik
Za kuhanje fidelinov izberite dovolj velik lonec, da lahko prosto plavajo, saj se v premajhnem loncu med kuhanjem lahko zlepijo.
Odlična jušna zakuha
Fidelini se tradicionalno uporabljajo kot jušna zakuha, saj se zaradi jajc ne razkuhajo in juha ostane bistra.
Fidelini po kitajsko
Fideline lahko pripravite z drobno narezanimi koščki zelenjave ali mesa, recimo v jedeh iz voka. Skuhajte jih v kropu, odceite in stresite v vok ali pa jih kar surove primešajte med druge sestavine v voku.
Pred shranjevanjem ohladite na pultu
Če vam hrana ostane in jo želite shraniti v hladilnik, jo prej ohladite na pultu. Če bi dali v hladilnik še vročo hrano, bi za hlajenje porabili več elektrike, poleg tega bi se zaradi višje temperature v hladilniku lahko razvila plesen.