- Sveže
- 7 min
Sušene jajčne testenine, ki jih je treba termično obdelati po navodilih proizvajalca.
Sestavine
PŠENIČNI durum zdrob, JAJCA (19,4 %), voda. Lahko vsebuje gorčično seme. Do 13,5 % vode.
Hranilna vrednost
Na 100 g izdelka | |
---|---|
Energijska vrednost | 1529 kJ/361 kcal |
Maščobe | 3,0 g |
Od tega nasičene maščobe | 1,5 g |
Ogljikovi hidrati | 68 g |
Od teh sladkorji | 2,0 g |
Prehranske vlaknine | 3,0 g |
Beljakovine | 14 g |
Sol | 0,10 g |
Na osebo skuhajte: za prilogo slabo prgišče fužev (80 g), za glavno jed dobro prgišče (100 g), za zakuho pa za pest (150 g).
Kuhanje
V lonec nalijte vodo in jo osolite. Priporočamo največ eno poravnano čajno žličko soli (5 g) na liter vode. Ko voda zavre, zmanjšajte ogenj, stresite fuže v lonec in delno pokrijte. Če imate radi čvrste testenine, jih kuhajte 7 minut, drugače nekoliko dlje. Ko so fuži kuhani, jih odcedite in uporabite za pripravo jedi.
Kuhanje- Recept: Fuži s tuno
Peka v pečici - Recept: Gratinirani fuži
Pokrijte lonec
Ko vrete vodo, naj bo lonec pokrit, saj to prihrani čas in energijo.
Naj bo lonec dovolj velik
Za kuhanje fužev izberite dovolj velik lonec, da lahko prosto plavajo, saj se v premajhnem loncu med kuhanjem lahko zlepijo.
Kako kombinirati testenine in omake
Večje testenine kombinirajte z gostimi, robustnimi jedmi, manjše pa z nežnimi, gladkimi omakami.
Idealni za enolončnice in solate
Fuži so odlični v enolončnicah, saj ostanejo čvrsti, in v solatah.
Dodajte malo oljčnega olja
Če za prilogo skuhate fuže brez dodatkov, jih zmešajte z nekaj kapljicami oljčnega olja, tako da se ne sprijemajo.
Pred shranjevanjem ohladite na pultu
Če vam hrana ostane in jo želite shraniti v hladilnik, jo prej ohladite na pultu. Če bi dali v hladilnik še vročo hrano, bi za hlajenje porabili več elektrike, poleg tega bi se zaradi višje temperature v hladilniku lahko razvila plesen.