- Sveže
- 3 min
Sušene jajčne testenine, ki jih je treba termično obdelati po navodilih proizvajalca.
Sestavine
PŠENIČNI durum zdrob, JAJCA (20 %), voda.
Do 13,5 % vode. Jajca iz hlevske reje.
Hranilna vrednost
Na 100 g izdelka | |
---|---|
Energijska vrednost | 1636 kJ/387 kcal |
Maščobe | 3,7 g |
Od tega nasičene maščobe | 1,1 g |
Ogljikovi hidrati | 71 g |
Od teh sladkorji | 1,2 g |
Prehranske vlaknine | 3,4 g |
Beljakovine | 16 g |
Sol | 0,10 g |
Na osebo skuhajte: za zakuho za pest jušnih rezancev (15 g), za prilogo slabo prgišče (80 g), za glavno jed pa dobro prgišče (100 g).
Kuhanje
Jušne rezance stresite v vrelo juho, skuhajte (3 minute) in postrezite. Lahko pa jih skuhate tudi posebej in jih kuhane stresete v juho. V tem primeru v lonec nalijte vodo in jo osolite. Priporočamo največ eno poravnano čajno žličko soli (5 g) na liter vode. Ko voda zavre, zmanjšajte ogenj, stresite rezance v lonec in delno pokrijte. Kuhajte jih 3 minute, odcedite in postrezite v juhi ali uporabite za pripravo drugih jedi.
Kuhanje- Recept: Mineštra s testeninami
Kuhanje - recept: Goveja juha z valjanimi rezanci
Pokrijte lonec
Ko vrete vodo, naj bo lonec pokrit, saj to prihrani čas in energijo.
Naj bo lonec dovolj velik
Za kuhanje rezancev izberite dovolj velik lonec, da lahko prosto plavajo, saj se v premajhnem loncu med kuhanjem lahko zlepijo.
Idealni za govejo juho
Goveja juha z jajčnimi jušnimi valjanimi rezanci je ena od najbolj priljubljenih slovenskih jedi. Ključna za okusnost so jajca v testu, saj zaradi njih rezanci ohranijo čvrstost, tudi če juha dlje časa stoji in jo večkrat pogrejete.
Rezanci po kitajsko
Rezance lahko pripravite z drobno narezanimi koščki zelenjave ali mesa, recimo v jedeh iz voka. Skuhajte jih v kropu, odceite in stresite v vok ali pa jih kar surove primešajte med druge sestavine v voku.
Pred shranjevanjem ohladite na pultu
Če vam hrana ostane in jo želite shraniti v hladilnik, jo prej ohladite na pultu. Če bi dali v hladilnik še vročo hrano, bi za hlajenje porabili več elektrike, poleg tega bi se zaradi višje temperature v hladilniku lahko razvila plesen.