- Zamrznjeno
- 6 min
Hitro zamrznjeni izdelek iz krompirjevega testa z nadevom, ki ga je treba termično obdelati po navodilih proizvajalca.
Sestavine
Voda, PŠENIČNA bela moka, krompirjevi kosmiči 17 % (krompir, emulgator: E 471, konzervans: natrijev metabisulfit (vsebuje ŽVEPLOV DIOKSID), kurkuma), JAJCA, RŽENA moka 6 %, riževa moka, koruzni škrob, margarina (rastlinske maščobe (palma in repica), voda, emulgator: E 471, sol, sredstvo za uravnavanje kislosti: citronska kislina, aroma), jodirana sol. Lahko vsebuje mleko, sojo, oreške (lešnike, orehe, mandlje) in sezam
Hranilna vrednost
Na 100 g izdelka | |
---|---|
Energijska vrednost | 896 kJ/212 kcal |
Maščobe | 3,7 g |
Od tega nasičene maščobe | 1,2 g |
Ogljikovi hidrati | 38 g |
Od teh sladkorji | 4,5 g |
Prehranske vlaknine | 2,3 g |
Beljakovine | 5,5 g |
Sol | 1,20 g |
Iz embalaže vzemite toliko svaljkov, kolikor jih nameravate pripraviti (20-30 svaljkov ali 200-250 g za prilogo, 40-60 svaljkov ali 400-500 g za samostojno jed). Embalažo zatesnite z elastiko in preostale svaljke shranite v zamrzovalnik.
Kuhanje v kropu
V dovolj velikem loncu, da bodo svaljki lahko prosto plavali, zavrite vodo in jo osolite (priporočamo največ 5 g soli na liter vode). Pokrijte, da hitreje zavre. Ko voda zavre, stresite notri zamrznjene svaljke. Svaljki so kuhani, ko priplavajo na površje (3–6 minut). Postrezite kot samostojno jed ali kot prilogo.
Kuhanje na sopari
V loncu ali voku zavrite vodo. Pokrijte, da hitreje zavre. Ko zavre, dajte nad lonec podstavek za kuhanje na sopari in nanj stresite svaljke. Kuhate 3–6 minut. Postrezite kot samostojno jed ali kot prilogo.
Peka v ponvi
Zamrznjene svaljke stresite v vročo pomaščeno ponev. Razporedite jih tako, da je z njimi pokrito dno in se ne prekrivajo. Pecite jih pri zmerni temperaturi 6–9 minut in med pečenjem večkrat premešajte. Postrezite kot samostojno jed ali kot prilogo.
Cvrtje
Zamrznjene svaljke stresite v vroče olje in jih cvrite do zlato rumene barve (3–5 minut). Postrezite kot samostojno jed ali kot prilogo.
Kuhanje - Recept: Svaljki s čemaževim pestom
Zabelite z drobtinami
Kuhane svaljke lahko zabelite z drobtinami, popečenimi na maslu.
Nad paro na krožniku
Kadar kuhate na pari, dajte na podstavek za paro še krožnik. Tako se delčki testa ne bodo ujeli v podstavek.
Pomešajte
Ko vržete svaljke v krop, jih premešajte, saj se lahko drugače primejo na dno posode in ne morejo splavati na površje.
Pokrijte lonec
Ko vrete vodo, naj bo lonec pokrit, saj to prihrani čas in energijo.
Pred shranjevanjem ohladite na pultu
Če vam hrana ostane in jo želite shraniti v hladilnik, jo prej ohladite na pultu. Če bi dali v hladilnik še vročo hrano, bi za hlajenje porabili več elektrike, poleg tega bi se zaradi višje temperature v hladilniku lahko razvila plesen.
Dobro zatesnite embalažo
Nepravilno shranjena zamrznjena hrana se posuši ter spremeni barvo, okus in teksturo. Če porabite le del svaljkov, preostanek pustite v embalaži, iztisnite zrak, skrbno zavihajte robove, zaprite z elastiko in shranite v zamrzovalnik.