- Sveže
- 13 min
Sušene jajčne testenine, ki jih je treba termično obdelati po navodilih proizvajalca.
Sestavine
PŠENIČNI durum zdrob, JAJCA (20 %), voda.
Do 13,5 % vode. Jajca iz hlevske reje.
Hranilna vrednost
Na 100 g izdelka | |
---|---|
Energijska vrednost | 1636 kJ/387 kcal |
Maščobe | 3,7 g |
Od tega nasičene maščobe | 1,1 g |
Ogljikovi hidrati | 71 g |
Od teh sladkorji | 1,2 g |
Prehranske vlaknine | 3,4 g |
Beljakovine | 16 g |
Sol | 0,10 g |
Na osebo skuhajte: za prilogo slabo prgišče polširokih rezancev (80 g), za glavno jed dobro prgišče (100 g), za zakuho pa za pest (150 g).
Kuhanje
V lonec nalijte vodo in jo osolite. Priporočamo največ eno poravnano čajno žličko soli (5 g) na liter vode. Ko voda zavre, zmanjšajte ogenj, stresite polširoke rezance v lonec in delno pokrijte. Če imate radi čvrste testenine, jih kuhajte 13 minut, drugače nekoliko dlje. Ko so polširoki rezancu kuhani, jih odcedite in uporabite za pripravo jedi.
Kuhanje- Recept: Rezanci z grahovim pestom
Kuhanje- Recept: Polširoki rezanci s piščancem
Pokrijte lonec
Ko vrete vodo, naj bo lonec pokrit, saj to prihrani čas in energijo.
Naj bo lonec dovolj velik
Za kuhanje polširokih rezancev izberite dovolj velik lonec, da lahko prosto plavajo, saj se v premajhnem loncu med kuhanjem lahko zlepijo.
Kako kombinirati testenine in omake
Večje testenine kombinirajte z gostimi, robustnimi jedmi, manjše pa z nežnimi, gladkimi omakami.
Idealne omake za polširoke rezance
Klasična omaka za polširoke rezance, je omaka alfredo iz masla in parmezana, lahko pa zraven primešate tudi smetano, koščke piščanca, dodate sire, česen ali zelišča, kot je bazilika. Odlični so s pestom genovese. S polširokimi rezanci se dobro ujamejo tudi mesne, morske, gobove in zelenjavne omake močnih okusov.
Bolj njami kot špageti
Otroci imajo polširoke rezance velikokrat raje kot špagete, saj jih je lažje jesti.
Dodajte malo oljčnega olja
Če za prilogo skuhate polširoke rezance brez dodatkov, jih zmešajte z nekaj kapljicami oljčnega olja, tako da se ne sprijemajo.
Pred shranjevanjem ohladite na pultu
Če vam hrana ostane in jo želite shraniti v hladilnik, jo prej ohladite na pultu. Če bi dali v hladilnik še vročo hrano, bi za hlajenje porabili več elektrike, poleg tega bi se zaradi višje temperature v hladilniku lahko razvila plesen.