- Zamrznjeno
- 60 min
- 27 min
Hitro zamrznjeno listnato testo, ki ga je treba termično obdelati po navodilih proizvajalca.
Sestavine
PŠENIČNA bela moka, margarina (rastlinske maščobe (palma, repica), voda, emulgator: E 471, sol, sredstvo za uravnavanje kislosti: citronska kislina, naravna aroma, barvilo: beta karoten), voda, sončnično olje, sredstvo za izboljšanje zamrznjenih pekovskih izdelkov (PŠENIČNI gluten, emulgator: E 472e, sredstvo za obdelavo moke: askorbinska kislina, procesni encimi), jodirana sol, sredstvo za obdelavo moke: E 920*. Lahko vsebuje sojo, mleko, jajca, oreške (lešnike, orehe, mandlje) in sezam. *Rastlinskega izvora
Hranilna vrednost
Na 100 g izdelka | |
---|---|
Energijska vrednost | 1501 kJ/359 kcal |
Maščobe | 21 g |
Od tega nasičene maščobe | 10 g |
Ogljikovi hidrati | 36 g |
Od teh sladkorji | 0,8 g |
Prehranske vlaknine | 2,2 g |
Beljakovine | 6,3 g |
Sol | 1,00 g |
En kos testa zadošča za približno 2 osebi, odvisno tudi od nadeva. Preostanek shranite v zamrzovalnik.
Peka v pečici
Testo lahko odtajate v embalaži ali pa ga vzamete iz embalaže, položite na papir ali narahlo pomokano mizo in pokrijete s krpo, da se med tajanjem ne naredi skorja. Pustite, da se odtaja in zmehča (60 minut). Ko testo postane mehko, ga posujte z moko in ga razvaljajte v želeno obliko. Pripravite nadev in ga namažite po sredini testa. Robove testa namažite s stepenim jajcem, da se testo bolje sprime. Vmes segrejte pečico (180–200 °C). Poškropite z vodo, da se lepše zapeče, postavite v pečico in specite (25–35 minut, odvisno od nadeva). Servirajte kot prilogo, samostojno jed ali sladico.
Peka v pečici - Recept: Tarte tatin z jabolki
Za lažje delo
Zamrznjeno listnato testo pustite čez noč v hladilniku ali vsaj pol ure na sobni temperaturi, preden ga uporabite. Potem ga je lažje razpreti.
Ne pustite testa predolgo na sobni temperaturi
Na sobni temperaturi se testo lahko preveč zmehča in postane lepljivo, jed pa lahko tudi izgubi obliko med peko. Zato delajte z manjšimi kosi testa, preostanek pa vmes hranite v hladilniku. Če opazite, da je testo premehko in se z njim ne da delati, ga za 20-30 minut dajte v hladilnik in potem nadaljujte z delom.
Ne pretiravajte z valjanjem
Če listnato testo preveč valjate, je po peki trdo, namesto da bi bilo lahko in hrustljavo. Zato skušajte listnato testo čim manj valjati in nasploh ravnati z njim čimbolj nežno.
Temperatura je pomembna
Če listnato testo pečete na prenizki temperaturi, se zna zgoditi, da se ne bo lepo razslojilo in bo ostalo nizko. Testo namreč naraste in se lepo razsloji zaradi vroče pare, ta pa nastaja v ustrezno ogreti pečici. Zato svetujemo, da pečete jedi iz listnatega testa na visokih temperaturah (vsaj 180 °C).