- Sveže
- 10 min
Sušene jajčne testenine, ki jih je treba termično obdelati po navodilih proizvajalca.
Sestavine
PŠENIČNI durum zdrob, JAJCA (20 %), voda.
Do 13,5 % vode. Jajca iz hlevske reje.
Hranilna vrednost
Na 100 g izdelka | |
---|---|
Energijska vrednost | 1636 kJ/387 kcal |
Maščobe | 3,7 g |
Od tega nasičene maščobe | 1,1 g |
Ogljikovi hidrati | 71 g |
Od teh sladkorji | 1,2 g |
Prehranske vlaknine | 3,4 g |
Beljakovine | 16 g |
Sol | 0,10 g |
Na osebo skuhajte: za zakuho za pest ribane kaše (15 g), za prilogo slabo prgišče (80 g), za glavno jed pa dobro prgišče (100 g).
Kuhanje
Ribano kašo stresite v vrelo juho, skuhajte (10 minut) in postrezite. Lahko pa jo skuhate tudi posebej in kuhano stresete v juho. V tem primeru v lonec nalijte vodo in jo osolite. Priporočamo največ eno poravnano čajno žličko soli (5 g) na liter vode. Ko voda zavre, zmanjšajte ogenj, stresite kašo v lonec in delno pokrijte. Kuhajte 10 minut, odcedite in postrezite v juhi ali uporabite za pripravo drugih jedi.
Kuhanje- Recept: Juha s čemažem in testeninami
Pokrijte lonec
Ko vrete vodo, naj bo lonec pokrit, saj to prihrani čas in energijo.
Naj bo lonec dovolj velik
Za kuhanje ribane kaše izberite dovolj velik lonec, da lahko prosto plava, saj se v premajhnem loncu med kuhanjem lahko zlepi.
Postrezite v juhah
Tradicionalno se jajčna ribana kaša uporablja kot jušna zakuha za govejo juho, saj dolgo ostane čvrsta in se ne drobi. Odlična je tudi drugih bistrih in kremnih juhah ter v enolončnicah.
Okusna priloga
Ribana kaša je odlična priloga k zrezkom v omaki, paprikašu in podobnim jedem. Skuhajte v kropu, odcedite in postrezite ob glavni jedi.
Za solate
Ribano kašo skuhajte v kropu, odcedite, ohladite in uporabite za pripravo solate.
Ribana kaša za zajtrk
Za topel, okusen in hranljiv zajtrk ali sladico ribano kašo zakuhajte v mleku. Mleko zavrite in v njem 10 minut kuhajte kašo. Količino mleka prilagodite temu, kako gosta jed vam ustreza. Jed lahko osladite s kakavom , rozinami …
Za otroške kašice
Ribano kašo imajo zelo radi malčki, ki se navajajo na gosto hrano, saj je drobna in nevtralnega okusa. Postrezite jo samo, zakuhano v mleku ali pa jo vmešajte v mesne, zelenjavne ali sadne kašice za zgostitev in omilitev okusa.
Pred shranjevanjem ohladite na pultu
Če vam hrana ostane in jo želite shraniti v hladilnik, jo prej ohladite na pultu. Če bi dali v hladilnik še vročo hrano, bi za hlajenje porabili več elektrike, poleg tega bi se zaradi višje temperature v hladilniku lahko razvila plesen.