Ribana kaša

Ena od naših najbolj priljubljenih jušnih zakuh - z razlogom.
✔ 100% durum pšenični zdrob za vse jajčne testenine
✔ pripravljena po tradicionalni metodi z ribanjem testa

  • brez mleka
  • vegetarijansko

  • Sveže
  • 10 min

Sušene jajčne testenine, ki jih je treba termično obdelati po navodilih proizvajalca.

Podatki na spletni strani so informativni. Zaradi možnosti napak v primeru alergij preverite še deklaracijo izdelka.

Sestavine

PŠENIČNI durum zdrob, JAJCA (20 %), voda.
Do 13,5 % vode. Jajca iz hlevske reje.

Hranilna vrednost
  Na 100 g izdelka
Energijska vrednost 1636 kJ/387 kcal
Maščobe 3,7 g
Od tega nasičene maščobe 1,1 g
Ogljikovi hidrati 71 g
Od teh sladkorji 1,2 g
Prehranske vlaknine 3,4 g
Beljakovine 16 g
Sol 0,10 g

Na osebo skuhajte: za zakuho za pest ribane kaše (15 g), za prilogo slabo prgišče (80 g), za glavno jed pa dobro prgišče (100 g).

Kuhanje

10 min

Ribano kašo stresite v vrelo juho, skuhajte (10 minut) in postrezite. Lahko pa jo skuhate tudi posebej in kuhano stresete v juho. V tem primeru v lonec nalijte vodo in jo osolite. Priporočamo največ eno poravnano čajno žličko soli (5 g) na liter vode. Ko voda zavre, zmanjšajte ogenj, stresite kašo v lonec in delno pokrijte. Kuhajte 10 minut, odcedite in postrezite v juhi ali uporabite za pripravo drugih jedi.

Kuhanje- Recept: Juha s čemažem in testeninami

Pokrijte lonec

Ko vrete vodo, naj bo lonec pokrit, saj to prihrani čas in energijo.

Naj bo lonec dovolj velik

Za kuhanje ribane kaše izberite dovolj velik lonec, da lahko prosto plava, saj se v premajhnem loncu med kuhanjem lahko zlepi.

Postrezite v juhah

Tradicionalno se jajčna ribana kaša uporablja kot jušna zakuha za govejo juho, saj dolgo ostane čvrsta in se ne drobi. Odlična je tudi drugih bistrih in kremnih juhah ter v enolončnicah.

Okusna priloga

Ribana kaša je odlična priloga k zrezkom v omaki, paprikašu in podobnim jedem. Skuhajte v kropu, odcedite in postrezite ob glavni jedi.

Za solate

Ribano kašo skuhajte v kropu, odcedite, ohladite in uporabite za pripravo solate.

Ribana kaša za zajtrk

Za topel, okusen in hranljiv zajtrk ali sladico ribano kašo zakuhajte v mleku. Mleko zavrite in v njem 10 minut kuhajte kašo. Količino mleka prilagodite temu, kako gosta jed vam ustreza. Jed lahko osladite s kakavom , rozinami …

Za otroške kašice

Ribano kašo imajo zelo radi malčki, ki se navajajo na gosto hrano, saj je drobna in nevtralnega okusa. Postrezite jo samo, zakuhano v mleku ali pa jo vmešajte v mesne, zelenjavne ali sadne kašice za zgostitev in omilitev okusa.

Pred shranjevanjem ohladite na pultu

Če vam hrana ostane in jo želite shraniti v hladilnik, jo prej ohladite na pultu. Če bi dali v hladilnik še vročo hrano, bi za hlajenje porabili več elektrike, poleg tega bi se zaradi višje temperature v hladilniku lahko razvila plesen.