- Zamrznjeno
- 30 min
- 31 min
Hitro zamrznjeni izdelek iz kvašenega testa, ki ga je treba termično obdelati po navodilih proizvajalca.
Sestavine
PŠENIČNA bela moka, voda, margarina (rastlinske maščobe (palma, repica), voda, emulgator: E 471, sol, sredstvo za uravnavanje kislosti: citronska kislina, naravna aroma, barvilo: beta karoten), kvas, sladkor, sredstvo za izboljšanje zamrznjenih pekovskih izdelkov (PŠENIČNI gluten, emulgator: E 472e, sredstvo za obdelavo moke: askorbinska kislina, procesni encimi), jodirana sol, posneto MLEKO v prahu. Lahko vsebuje jajca, sojo, oreške (lešniki, orehi, mandlji) in sezam.
Hranilna vrednost
Na 100 g izdelka | |
---|---|
Energijska vrednost | 1083 kJ/256 kcal |
Maščobe | 3,1 g |
Od tega nasičene maščobe | 1,4 g |
Ogljikovi hidrati | 48 g |
Od teh sladkorji | 3,0 g |
Prehranske vlaknine | 2,9 g |
Beljakovine | 7,5 g |
Sol | 1,10 g |
Iz embalaže vzemite toliko kosov testa, kolikor jih nameravate pripraviti (1 na osebo za samostojno jed in 1/2 na osebo za prilogo). Preostale shranite v zamrzovalnik v dobro zatesnjeni embalaži.
Peka v pečici
Hlebčke zložite, da se ne dotikajo, lahko jih premažete z oljem ali zmočite z vodo, da se testo ne posuši, in pustite, da se odtajajo (1 uro na sobni temperaturi, 1–2 minuti v mikrovalovni pečici) in da vzhajajo (15–30 minut). Če želite pripraviti pizzo, vsak hlebček razvaljajte, položite v pomaščen ali s papirjem za peko obložen pekač, nanj naložite želene sestavine in v pečici pecite 8–10 minut pri 200–250 °C. Servirajte kot samostojno jed.
Kuhanje na sopari
Hlebčke vzemite iz embalaže in jih odtajajte (1 uro na sobni temperaturi, 1–2 minuti v mikrovalovni pečici). Razrežite jih na poljubno velike kose, jih pokrijte in pustite na sobni temperaturi, da vzhajajo (20–30 minut). Koščke nato zložite na podstavek za kuhanje na sopari, ki ga obložite s papirjem za peko, in pokrite kuhajte na sopari 8–10 minut. Servirajte kot prilogo h golažu in podobnim jedem.
Peka v pečici - Recept: Hačapuri Gruzijski kruh
Peka v pečici - Recept: Česnovi kruhki s sirom
Picete in fokače
Hlebčke razdelite na manjše kose in pripravite picete, lahko pa naredite tudi fokačo. Trajanje pečenja in temperature ustrezno prilagodite.
Namesto kruha
Testo lahko tudi odtajate, vzhajate, popršite z vodo in spečete namesto kruha (10–13 minut pri 180–200 °C).
Pred shranjevanjem ohladite na pultu
Če vam hrana ostane in jo želite shraniti v hladilnik, jo prej ohladite na pultu. Če bi dali v hladilnik še vročo hrano, bi za hlajenje porabili več elektrike, poleg tega bi se zaradi višje temperature v hladilniku lahko razvila plesen.
Dobro zatesnite embalažo
Nepravilno shranjena zamrznjena hrana se posuši ter spremeni barvo, okus in teksturo. Če porabite le del testa, preostanek pustite v embalaži, iztisnite zrak, skrbno zavihajte robove, zaprite z elastiko in shranite v zamrzovalnik.
Za lažje delo
Zamrznjeno listnato kvašeno testo pustite čez noč v hladilniku ali vsaj pol ure na sobni temperaturi, preden ga uporabite. Potem ga je lažje razpreti.
Ne pustite testa predolgo na sobni temperaturi
Na sobni temperaturi se testo lahko preveč zmehča in postane lepljivo, jed pa lahko tudi izgubi obliko med peko. Zato delajte z manjšimi kosi testa, preostanek pa vmes hranite v hladilniku. Če opazite, da je testo premehko in se z njim ne da delati, ga za 20-30 minut dajte v hladilnik in potem nadaljujte z delom.
Ne pretiravajte z valjanjem
Če listnato testo preveč valjate, je po peki trdo, namesto da bi bilo lahko in hrustljavo. Zato skušajte listnato testo čim manj valjati in nasploh ravnati z njim čimbolj nežno.
Temperatura je pomembna
Če listnato testo pečete na prenizki temperaturi, se zna zgoditi, da se ne bo lepo razslojilo in bo ostalo nizko. Testo namreč naraste in se lepo razsloji zaradi vroče pare, ta pa nastaja v ustrezno ogreti pečici. Zato svetujemo, da pečete jedi iz kvašenega listnatega testa na visokih temperaturah (vsaj 180 °C).
Nad paro na krožniku
Kadar kuhate na pari, dajte na podstavek za paro še krožnik. Tako se delčki testa ne bodo ujeli v podstavek.