- Sveže
- 7 min
Sušene jajčne testenine, ki jih je treba termično obdelati po navodilih proizvajalca.
Sestavine
PŠENIČNI durum zdrob, JAJCA (12,5 %), voda.
Do 13,5 % vode. Jajca iz hlevske reje.
Hranilna vrednost
Na 100 g izdelka | |
---|---|
Energijska vrednost | 1565 kJ/369 kcal |
Maščobe | 2,8 g |
Od tega nasičene maščobe | 0,8 g |
Ogljikovi hidrati | 69 g |
Od teh sladkorji | 1,7 g |
Prehranske vlaknine | 3,9 g |
Beljakovine | 15 g |
Sol | 0,10 g |
Na osebo skuhajte: za prilogo slabo prgišče polžev (80 g), za glavno jed dobro prgišče (100 g), za zakuho pa za pest (150 g).
Kuhanje
V lonec nalijte vodo in jo osolite. Priporočamo največ eno poravnano čajno žličko soli (5 g) na liter vode. Ko voda zavre, zmanjšajte ogenj, stresite polže v lonec in delno pokrijte. Če imate radi čvrste testenine, jih kuhajte 7 minut, drugače nekoliko dlje. Ko so polži kuhani, jih odcedite in uporabite za pripravo jedi.
Kuhanje- Recept: Polžki s kremno gobovo omako
Kuhanje- Recept: Zelenjavna mineštra
Peka v pečici - Recept: Polžki z mesnimi kroglicami
Kuhanje - Recept: Polžki z ohrovtom krompirjem in sirom
Pokrijte lonec
Ko vrete vodo, naj bo lonec pokrit, saj to prihrani čas in energijo.
Naj bo lonec dovolj velik
Za kuhanje polžev izberite dovolj velik lonec, da lahko prosto plavajo, saj se v premajhnem loncu med kuhanjem lahko zlepijo.
Kako kombinirati testenine in omake
Večje testenine kombinirajte z gostimi, robustnimi jedmi, manjše pa z nežnimi, gladkimi omakami.
Idealne omake za večje polže
Večji polži lepo ujamejo sirove in paradižnikove omake, pa tudi oljnate omake z oreški, kot je pesto genovese, in raguje. Zaradi trdne strukture prenesejo tudi težo velikih kosov zelenjave ali mesa.
Idealni za enolončnice in solate
Večji polži so odlični v enolončnicah, saj ostanejo čvrsti, in v solatah.
Odlični za gratiniranje
Večji polži imajo čvrsto strukturo, zato lepo ohranijo obliko tudi v gratiniranih jedeh.
Pred shranjevanjem ohladite na pultu
Če vam hrana ostane in jo želite shraniti v hladilnik, jo prej ohladite na pultu. Če bi dali v hladilnik še vročo hrano, bi za hlajenje porabili več elektrike, poleg tega bi se zaradi višje temperature v hladilniku lahko razvila plesen.