- Sveže
- 7 min
Sušene jajčne testenine, ki jih je treba termično obdelati po navodilih proizvajalca.
Sestavine
PŠENIČNI durum zdrob, JAJCA (12,5 %), voda.
Do 13,5 % vode. Jajca iz hlevske reje.
Hranilna vrednost
Na 100 g izdelka | |
---|---|
Energijska vrednost | 1565 kJ/369 kcal |
Maščobe | 2,8 g |
Od tega nasičene maščobe | 0,8 g |
Ogljikovi hidrati | 69 g |
Od teh sladkorji | 1,7 g |
Prehranske vlaknine | 3,9 g |
Beljakovine | 15 g |
Sol | 0,10 g |
Na osebo skuhajte: za zakuho za pest zvezdic (15 g), za prilogo slabo prgišče (80 g), za glavno jed pa dobro prgišče (100 g).
Kuhanje
Zvezdice stresite v vrelo juho, skuhajte (7 minut) in postrezite. Lahko pa jih skuhate tudi posebej in jih kuhane stresete v juho. V tem primeru v lonec nalijte vodo in jo osolite. Priporočamo največ eno poravnano čajno žličko soli (5 g) na liter vode. Ko voda zavre, zmanjšajte ogenj, stresite zvezdice v lonec in delno pokrijte. Če imate radi čvrste testenine, jih kuhajte 7 minut, drugače nekoliko dlje. Ko so zvezdice kuhane, jih odcedite in postrezite v juhi ali uporabite za pripravo drugih jedi.
Pokrijte lonec
Ko vrete vodo, naj bo lonec pokrit, saj to prihrani čas in energijo.
Naj bo lonec dovolj velik
Za kuhanje zvezdic izberite dovolj velik lonec, da lahko prosto plavajo, saj se v premajhnem loncu med kuhanjem lahko zlepijo.
Juha dolgo ostane bistra
Zvezdice so odlična jušna zakuha, saj se zaradi jajc ne razkuhajo in juha ostane bistra. Zato so idealne tudi za enolončnice.
Za solate in priloge
Zvezdice lahko pripravite kot solate ali priloge z različnimi omakami – da se ne sprimejo, jih premešajte z malo oljčnega olja. Najboljše je, da so koščki v omaki ali solati enako drobni kot testenine.
Za sladice
Zvezdice lahko uporabite za pripravo sladic – dobro se ujemajo s skuto in rozinami, z oreški in s sezonskim ali suhim sadjem.
Za otroške kašice
Zvezdice imajo zelo radi malčki, ki se navajajo na gosto hrano, saj so drobne in nevtralnega okusa. Vmešajte jih v mesne, zelenjavne ali sadne kašice za zgostitev in omilitev okusa.