Preskoči na vsebino

Košarica

0 izdelkov

Trenutni znesek košarice*:

0,00 

Do brezplačne dostave manjka še 60,00 

Do brezplačnega izdelka Grillita kajmak - 400 g manjka še 80,00 €.

*Končni znesek za plačilo je odvisen glede na izbiro načina dostave in morebitnimi stroški dostave.

V košarici ni izdelkov.

Na košarico

Pohorski lonec z njoketi

V hladnejših dneh nam zadišijo globoki, krepki okusi – najboljše so tople enolončnice, ki napolnijo kuhinjo z domačnostjo in toplino. Tokrat smo se z Evito podali na Štajersko, kjer kraljuje pohorski lonec. Evita je klasiko nekoliko posodobila ter krompir zamenjala s Pečjakovimi njoketi. Ti dodajo jedi dodatno mehkobo in pohitrijo njeno pripravo. Nastal je bogat, aromatičen lonec po pohorskem navdihu, poln gob, ješprenja in domačih okusov, ki v hladnih dneh še posebej prijajo.

Čas priprave:
60 minut
Zahtevnost:
Srednje zahtevno
Število porcij:
4 porcije

Sestavine

mešane sveže gobe (jurčki, lisičke, šampinjoni...)

300 g

čebula

1 srednje velika

česen

2 stroka

korenje

2

koren peteršilja ali pastinaka

1

ješprenj

100 g

mast ali olje

1 jedilna žlica

paradižnikova mezga

1 jedilna žlica

lovorjev list

1

mleta paprika

1/2 čajne žličke

zelenjavna osnova ali voda

1 l

sol

po okusu

poper

po okusu

svež peteršilj

1 šopek

slanina (po želji)

100 g

Njoketi Pekarne Pečjak

1 zavitek

teletina

80 g

svinjina

120 g

perutnina (brez kosti)

120 g

vložene kisle kumarice

po okusu

Video recept

1

Ješprenj dobro operemo in namočimo (najbolje čez noč).

2

V velikem loncu segrejemo mast in prepražimo nasekljano čebulo.

3

Dodamo nariban korenček in peteršiljevo korenino ter dušimo približno 10 minut.

4

Primešamo česen, paradižnikovo mezgo, lovor, sol, poper in mleto papriko.

5

V ločeni vroči ponvi na suho popečemo narezane gobe.

6

Dodamo slanino in pražimo, da lepo porjavi.

7

Gobe pečemo do zlato rjave, solimo šele tik pred koncem. Nekaj jih prihranimo za dekoracijo.

8

V lonec z zelenjavo dodamo odcejen ješprenj, prilijemo osnovo in kuhamo pokrito 30–40 minut.

9

Po 20 minutah dodamo popečene gobe in meso ter kuhamo, dokler se ješprenj ne skuha do mehkega.

10

Po okusu dodatno začinimo in dodamo nasekljan svež peteršilj.

11

Njokete po navodilih na embalaži popečemo v ponvi.

12

Postrežemo v plitvi glineni posodi. Na eno stran položimo bogat gobovo-mesni golaž, na drugo stran mehke njokete, po vrhu pa potrosimo popečene gobe, peteršilj in kanček kisle smetane za svežino ter lep barvni kontrast.

PEČJAKOV NAMIG:

Njoketi so hitra, okusna in mehka alternativa krompirju – brez lupljenja, brez dodatnega dela, vedno popolno kuhani.  Lahko jih uporabite na dva načina: odlični so kuhani ali pa popečeni. Pripravite jih v lahko v ponvi ali cvrtniku na vroč zrak.