Grillita kajmak
Grillita je rahlo vlečeno testo polnjeno s sočnim kajmakom in zvito v obliki špirale. Idealna je za postrežbo na pikniku, namesto kruha kot popolna priloga k mesu z žara in zelenjavi na žaru. Lahko jo prerežete in nadevate s čevapčiči.
Odlična je tudi kot samostojen prigrizek.
Priprava:
8-10 min (srednja temperatura)
60 min
Opis izdelka
Hitro zamrznjeni izdelek iz vlečenega testa z nadevom, ki ga je treba termično obdelati po navodilih proizvajalca.
Sestavine
PŠENIČNA bela moka, voda, sirni namaz kajmak 15 % (fermentirana SMETANA, pasterizirano MLEKO, jedilna sol), sončnično olje, palmova maščoba, JAJCA, koruzni škrob, jodirana sol, sredstvo za obdelavo moke: E 920*. Lahko vsebuje sojo, oreške in sezam.
* Rastlinskega izvora
Priprava
Peka na kontaktnem žaru
8-10 min (srednja temperatura)
60 min
Električni kontaktni žar (toaster) predhodno segrejemo na srednjo temperaturo. Izdelek položimo na ploščo in žar zapremo. Pečemo 8-10 minut. Kontaktni plošči lahko predhodno zaščitimo s peki papirjem.
Peka v ponvi ali na ravnem žaru
8-12 min (srednja temperatura)
Ponev ali ravni žar predhodno segrejemo na srednjo temperaturo. Pečemo 4-6 minut na vsaki strani. Priporočamo, da pri pečenju na prvi strani izdelek pokrijete s pokrovko oz. pokrovom žara. OPOZORILO: NE IZPOSTAVLJATI IZDELKA NEPOSREDNEMU OGNJU ( ne pecite na rešetki).
Pecica
Pred pripravo segrejemo pečico (ventilacijsko) na 190–200 ℃. Pečemo 8 minut, nato izdelek obrnemo in pečemo še dodatnih 5-7 minut. Postrežemo kot prilogo k jedem z žara ali prerežemo kot lepinjo in nadevamo s čevapčiči, pečeno zelenjavo ali drugimi na žaru pripravljenimi jedmi.
Slastni namigi
Če vam hrana ostane in jo želite shraniti v hladilnik, jo prej ohladite na pultu. Če bi dali v hladilnik še vročo hrano, bi za hlajenje porabili več elektrike, poleg tega bi se zaradi višje temperature v hladilniku lahko razvila plesen.
Nepravilno shranjena zamrznjena hrana se posuši ter spremeni barvo, okus in teksturo. Če ne porabite celotne količine v zavitku, preostanek pustite v embalaži, iztisnite zrak, skrbno zavihajte robove, zaprite z elastiko in shranite v zamrzovalnik.
Recepti

Grillita z bulgogi govedino, hitrim “kimčijem” in sezamovo majonezo
Če ste se naveličali jedi z žara na vedno enak način in radi poskusite kaj novega, potem je tu recept za vas!
Govedino z žara lahko tokrat pripravite po enem od receptov vedno bolj priljubljene korejske kuhinje.
Bulgogi je marinirana goveja jed na žaru, ki jo običajno pripravljajo v Koreji, postrežejo pa jo skupaj s kimčijem. Tudi kimči (orig. kimchi) je tradicionalnih korejska jed, stara že več tisoč let. Kimči je priloga iz ferementirane zelenjave in mešanice začimb in običajno vsebuje fermentirano kitajsko zelje, česen, ingver in čili, zato je njen okus edinstvena mešanica slanega, pekočega in kislega.
Evita v receptu pokaže trik za pripravo hitrega »kimchija«, ki ni fermentiran (fermentacija traja 2-3 dni), je pa zelo dober približek originalnega okusa. Razkrije pripravo marinade, ki meso lepo zmehča in pričara okuse korejske kuhinje. Priporočamo, da bulgogi s »kimčijem« postrežete v prerezani Grilliti in uživate v presenetljivih okusih slovensko-korejske »fusion« poslastice.
Čas priprave:
30 minut (brez vštetega časa za mariniranje mesa)
Zahtevnost:
Enostavno
Število porcij:
4 porcije

Grillita s čevapčiči na BBQ in grški način
Grillita je nova zvezda piknikov! Odlična je kot spremljava različnim jedem. Vseeno pa si upamo staviti, da jo boste največkrat postregli k priljubljenim čevapčičem.
Ti se namreč najlepše ujamejo s kajmakom v zapeljivi Grilliti.
Preverite tale recept- pravzaprav dva v enem- za čevapčiče malo drugače.
Zakaj jih ne bi pripravili na BBQ način – s karamelizirano čebulo in temnim pivom- ali pa s piščančjim mesom in feto s pridihom okusa Grčije?
Priprava je res preprosta, piknik pa z Grillito in čevapčiči malo drugače zagotovo ne bo običajen!
Čas priprave:
45 minut
Zahtevnost:
Enostavno
Število porcij:
4 - 6 porcij

Grillita sendviči z jajčevci, humusom in okisano kumaro
Grillita je nova zvezda piknikov! Okusna je kot priloga k mesu ali zelenjavi z žara, k solati, ali kar tako.
Odlična je tudi kot osnova za mini sendviče ali burgerčke.
Sendviče lahko seveda zložite iz sestavin po lastnem okusu. Morda pa preizkusite Evitino različico. V tem receptu jih je pripravila brez mesa: z glaziranimi jajčevci, humusom in okisano kumaro.
Glaziran jajčevec da sendvičem poseben umami okus, ki ga zelenjavnim jedem včasih manjka.
Umami okus pričaramo s fermentirano miso pasto. Ta jedi da globino arome.
In še nasvet za glaziranje: jajčevec začnite glazirati šele takrat, ko je že pečen.
Če bi glazuro dodali surovemu, se ta ne bi dobro vpila, bi se pa zaradi vsebnosti sladkorja zažgala.
Čas priprave:
45 minut
Zahtevnost:
Enostavno
Število porcij:
4 porcije
Hitro zamrznjeni izdelek iz vlečenega testa z nadevom, ki ga je treba termično obdelati po navodilih proizvajalca.
PŠENIČNA bela moka, voda, sirni namaz kajmak 15 % (fermentirana SMETANA, pasterizirano MLEKO, jedilna sol), sončnično olje, palmova maščoba, JAJCA, koruzni škrob, jodirana sol, sredstvo za obdelavo moke: E 920*. Lahko vsebuje sojo, oreške in sezam.
* Rastlinskega izvora
Peka na kontaktnem žaru
8-10 min (srednja temperatura)
60 min
Električni kontaktni žar (toaster) predhodno segrejemo na srednjo temperaturo. Izdelek položimo na ploščo in žar zapremo. Pečemo 8-10 minut. Kontaktni plošči lahko predhodno zaščitimo s peki papirjem.
Peka v ponvi ali na ravnem žaru
8-12 min (srednja temperatura)
Ponev ali ravni žar predhodno segrejemo na srednjo temperaturo. Pečemo 4-6 minut na vsaki strani. Priporočamo, da pri pečenju na prvi strani izdelek pokrijete s pokrovko oz. pokrovom žara. OPOZORILO: NE IZPOSTAVLJATI IZDELKA NEPOSREDNEMU OGNJU ( ne pecite na rešetki).
Pecica
Pred pripravo segrejemo pečico (ventilacijsko) na 190–200 ℃. Pečemo 8 minut, nato izdelek obrnemo in pečemo še dodatnih 5-7 minut. Postrežemo kot prilogo k jedem z žara ali prerežemo kot lepinjo in nadevamo s čevapčiči, pečeno zelenjavo ali drugimi na žaru pripravljenimi jedmi.
Če vam hrana ostane in jo želite shraniti v hladilnik, jo prej ohladite na pultu. Če bi dali v hladilnik še vročo hrano, bi za hlajenje porabili več elektrike, poleg tega bi se zaradi višje temperature v hladilniku lahko razvila plesen.
Nepravilno shranjena zamrznjena hrana se posuši ter spremeni barvo, okus in teksturo. Če ne porabite celotne količine v zavitku, preostanek pustite v embalaži, iztisnite zrak, skrbno zavihajte robove, zaprite z elastiko in shranite v zamrzovalnik.