Grillita kajmak
Grillita je rahlo vlečeno testo polnjeno s sočnim kajmakom in zvito v obliki špirale. Idealna je za postrežbo na pikniku, namesto kruha kot popolna priloga k mesu z žara in zelenjavi na žaru. Lahko jo prerežete in nadevate s čevapčiči.
Odlična je tudi kot samostojen prigrizek.
Priprava:
8-10 min (srednja temperatura)
60 min
Opis izdelka
Hitro zamrznjeni izdelek iz vlečenega testa z nadevom, ki ga je treba termično obdelati po navodilih proizvajalca.
Sestavine
PŠENIČNA bela moka, voda, sirni namaz kajmak 15 % (fermentirana SMETANA, pasterizirano MLEKO, jedilna sol), sončnično olje, palmova maščoba, JAJCA, koruzni škrob, jodirana sol, sredstvo za obdelavo moke: E 920*. Lahko vsebuje sojo, oreške in sezam.
* Rastlinskega izvora
Priprava
Peka na kontaktnem žaru
8-10 min (srednja temperatura)
60 min
Električni kontaktni žar (toaster) predhodno segrejemo na srednjo temperaturo. Izdelek položimo na ploščo in žar zapremo. Pečemo 8-10 minut. Kontaktni plošči lahko predhodno zaščitimo s peki papirjem.
Peka v ponvi ali na ravnem žaru
8-12 min (srednja temperatura)
Ponev ali ravni žar predhodno segrejemo na srednjo temperaturo. Pečemo 4-6 minut na vsaki strani. Priporočamo, da pri pečenju na prvi strani izdelek pokrijete s pokrovko oz. pokrovom žara. OPOZORILO: NE IZPOSTAVLJATI IZDELKA NEPOSREDNEMU OGNJU ( ne pecite na rešetki).
Pecica
Pred pripravo segrejemo pečico (ventilacijsko) na 190–200 ℃. Pečemo 8 minut, nato izdelek obrnemo in pečemo še dodatnih 5-7 minut. Postrežemo kot prilogo k jedem z žara ali prerežemo kot lepinjo in nadevamo s čevapčiči, pečeno zelenjavo ali drugimi na žaru pripravljenimi jedmi.
Slastni namigi
Če vam hrana ostane in jo želite shraniti v hladilnik, jo prej ohladite na pultu. Če bi dali v hladilnik še vročo hrano, bi za hlajenje porabili več elektrike, poleg tega bi se zaradi višje temperature v hladilniku lahko razvila plesen.
Nepravilno shranjena zamrznjena hrana se posuši ter spremeni barvo, okus in teksturo. Če ne porabite celotne količine v zavitku, preostanek pustite v embalaži, iztisnite zrak, skrbno zavihajte robove, zaprite z elastiko in shranite v zamrzovalnik.
Recepti

Grillita s čevapčiči na BBQ in grški način
Grillita je nova zvezda piknikov! Odlična je kot spremljava različnim jedem. Vseeno pa si upamo staviti, da jo boste največkrat postregli k priljubljenim čevapčičem.
Ti se namreč najlepše ujamejo s kajmakom v zapeljivi Grilliti.
Preverite tale recept- pravzaprav dva v enem- za čevapčiče malo drugače.
Zakaj jih ne bi pripravili na BBQ način – s karamelizirano čebulo in temnim pivom- ali pa s piščančjim mesom in feto s pridihom okusa Grčije?
Priprava je res preprosta, piknik pa z Grillito in čevapčiči malo drugače zagotovo ne bo običajen!
Čas priprave:
45 minut
Zahtevnost:
Enostavno
Število porcij:
4 - 6 porcij

Grillita sendviči z jajčevci, humusom in okisano kumaro
Grillita je nova zvezda piknikov! Okusna je kot priloga k mesu ali zelenjavi z žara, k solati, ali kar tako.
Odlična je tudi kot osnova za mini sendviče ali burgerčke.
Sendviče lahko seveda zložite iz sestavin po lastnem okusu. Morda pa preizkusite Evitino različico. V tem receptu jih je pripravila brez mesa: z glaziranimi jajčevci, humusom in okisano kumaro.
Glaziran jajčevec da sendvičem poseben umami okus, ki ga zelenjavnim jedem včasih manjka.
Umami okus pričaramo s fermentirano miso pasto. Ta jedi da globino arome.
In še nasvet za glaziranje: jajčevec začnite glazirati šele takrat, ko je že pečen.
Če bi glazuro dodali surovemu, se ta ne bi dobro vpila, bi se pa zaradi vsebnosti sladkorja zažgala.
Čas priprave:
45 minut
Zahtevnost:
Enostavno
Število porcij:
4 porcije
Hitro zamrznjeni izdelek iz vlečenega testa z nadevom, ki ga je treba termično obdelati po navodilih proizvajalca.
PŠENIČNA bela moka, voda, sirni namaz kajmak 15 % (fermentirana SMETANA, pasterizirano MLEKO, jedilna sol), sončnično olje, palmova maščoba, JAJCA, koruzni škrob, jodirana sol, sredstvo za obdelavo moke: E 920*. Lahko vsebuje sojo, oreške in sezam.
* Rastlinskega izvora
Peka na kontaktnem žaru
8-10 min (srednja temperatura)
60 min
Električni kontaktni žar (toaster) predhodno segrejemo na srednjo temperaturo. Izdelek položimo na ploščo in žar zapremo. Pečemo 8-10 minut. Kontaktni plošči lahko predhodno zaščitimo s peki papirjem.
Peka v ponvi ali na ravnem žaru
8-12 min (srednja temperatura)
Ponev ali ravni žar predhodno segrejemo na srednjo temperaturo. Pečemo 4-6 minut na vsaki strani. Priporočamo, da pri pečenju na prvi strani izdelek pokrijete s pokrovko oz. pokrovom žara. OPOZORILO: NE IZPOSTAVLJATI IZDELKA NEPOSREDNEMU OGNJU ( ne pecite na rešetki).
Pecica
Pred pripravo segrejemo pečico (ventilacijsko) na 190–200 ℃. Pečemo 8 minut, nato izdelek obrnemo in pečemo še dodatnih 5-7 minut. Postrežemo kot prilogo k jedem z žara ali prerežemo kot lepinjo in nadevamo s čevapčiči, pečeno zelenjavo ali drugimi na žaru pripravljenimi jedmi.
Če vam hrana ostane in jo želite shraniti v hladilnik, jo prej ohladite na pultu. Če bi dali v hladilnik še vročo hrano, bi za hlajenje porabili več elektrike, poleg tega bi se zaradi višje temperature v hladilniku lahko razvila plesen.
Nepravilno shranjena zamrznjena hrana se posuši ter spremeni barvo, okus in teksturo. Če ne porabite celotne količine v zavitku, preostanek pustite v embalaži, iztisnite zrak, skrbno zavihajte robove, zaprite z elastiko in shranite v zamrzovalnik.