Priprava:
10 min
Opis izdelka
Sušene jajčne testenine, ki jih je treba termično obdelati po navodilih proizvajalca.
Sestavine
PŠENIČNI durum zdrob, JAJCA (20 %), voda.
Do 13,5 % vode. Jajca iz hlevske reje.
Priporočamo
Na osebo skuhajte: za zakuho za pest ribane kaše (15 g), za prilogo slabo prgišče (80 g), za glavno jed pa dobro prgišče (100 g).
Priprava
Kuhanje
10 min
Ribano kašo stresite v vrelo juho, skuhajte (10 minut) in postrezite. Lahko pa jo skuhate tudi posebej in kuhano stresete v juho. V tem primeru v lonec nalijte vodo in jo osolite. Priporočamo največ eno poravnano čajno žličko soli (5 g) na liter vode. Ko voda zavre, zmanjšajte ogenj, stresite kašo v lonec in delno pokrijte. Kuhajte 10 minut, odcedite in postrezite v juhi ali uporabite za pripravo drugih jedi.
Slastni namigi
Ko vrete vodo, naj bo lonec pokrit, saj to prihrani čas in energijo.
Za kuhanje testenin izberite dovolj velik lonec, da lahko prosto plavajo, saj se v premajhnem loncu med kuhanjem lahko zlepijo.
Vsaki juhi se poda določena oblika zakuhe. Izberite pravo, da bo juha popolna!
Za enolončnice so primerni mali metuljčki, drobni polži, zvezdice, ribana kaša, rižek ali krpice.
Za govejo juho so tradicionalno najbolj primerna zakuha valjani jušni rezanci, ribana kaša, pa tudi fidelini in kratki fidelini.
V fižolovih in drugih zelenjavnih juhah se odlično obnesejo jušni vlivanci.
V kremne, gladke juhe se podajo ribana kaša, zvezdice in rižek. Posebno radi jih imajo otroci.
Jajčne testenine so odlična jušna zakuha, saj se zaradi jajc in durum zdroba ne razkuhajo, juha pa ostane bistra. Pečjakovih jušnih testenin zato ni potrebno kuhati posebej, vkuhate jih lahko neposredno v juho.
To obliko testenin lahko pripravite tudi kot solate ali priloge z različnimi omakami. Da se ne sprimejo, jih premešajte z malo oljčnega olja. Najboljše je, da so koščki v omaki ali solati enako drobni kot testenine.
Malčki, ki se navajajo na gosto hrano obožujejo to obliko testenin, saj je drobna in nevtralnega okusa. Postrezite jo samo ali pa jo vmešajte v mesne, zelenjavne ali sadne kašice za zgostitev in omilitev okusa.
Če vam hrana ostane in jo želite shraniti v hladilnik, jo prej ohladite na pultu. Če bi dali v hladilnik še vročo hrano, bi za hlajenje porabili več elektrike, poleg tega bi se zaradi višje temperature v hladilniku lahko razvila plesen.
Recepti

Korenčkova juha z ribano kašo in tahinijem
Juhe ne pogrejejo le želodca, ampak tudi dušo. Tale aromatična korenčkova juha vas bo objela kot topla, kosmata odeja. Presenetljiva kombinacija korenja, tahinija in aromatičnega timijana ni le za razvajanje samega sebe ampak tudi za toplo presenečenje gostom.
Preberi večČas priprave:
45 min
Zahtevnost:
Enostavno
Število porcij:
2 porciji
Sušene jajčne testenine, ki jih je treba termično obdelati po navodilih proizvajalca.
PŠENIČNI durum zdrob, JAJCA (20 %), voda.
Do 13,5 % vode. Jajca iz hlevske reje.
Kuhanje
10 min
Ribano kašo stresite v vrelo juho, skuhajte (10 minut) in postrezite. Lahko pa jo skuhate tudi posebej in kuhano stresete v juho. V tem primeru v lonec nalijte vodo in jo osolite. Priporočamo največ eno poravnano čajno žličko soli (5 g) na liter vode. Ko voda zavre, zmanjšajte ogenj, stresite kašo v lonec in delno pokrijte. Kuhajte 10 minut, odcedite in postrezite v juhi ali uporabite za pripravo drugih jedi.
Ko vrete vodo, naj bo lonec pokrit, saj to prihrani čas in energijo.
Za kuhanje testenin izberite dovolj velik lonec, da lahko prosto plavajo, saj se v premajhnem loncu med kuhanjem lahko zlepijo.
Vsaki juhi se poda določena oblika zakuhe. Izberite pravo, da bo juha popolna!
Za enolončnice so primerni mali metuljčki, drobni polži, zvezdice, ribana kaša, rižek ali krpice.
Za govejo juho so tradicionalno najbolj primerna zakuha valjani jušni rezanci, ribana kaša, pa tudi fidelini in kratki fidelini.
V fižolovih in drugih zelenjavnih juhah se odlično obnesejo jušni vlivanci.
V kremne, gladke juhe se podajo ribana kaša, zvezdice in rižek. Posebno radi jih imajo otroci.
Jajčne testenine so odlična jušna zakuha, saj se zaradi jajc in durum zdroba ne razkuhajo, juha pa ostane bistra. Pečjakovih jušnih testenin zato ni potrebno kuhati posebej, vkuhate jih lahko neposredno v juho.
To obliko testenin lahko pripravite tudi kot solate ali priloge z različnimi omakami. Da se ne sprimejo, jih premešajte z malo oljčnega olja. Najboljše je, da so koščki v omaki ali solati enako drobni kot testenine.
Malčki, ki se navajajo na gosto hrano obožujejo to obliko testenin, saj je drobna in nevtralnega okusa. Postrezite jo samo ali pa jo vmešajte v mesne, zelenjavne ali sadne kašice za zgostitev in omilitev okusa.
Če vam hrana ostane in jo želite shraniti v hladilnik, jo prej ohladite na pultu. Če bi dali v hladilnik še vročo hrano, bi za hlajenje porabili več elektrike, poleg tega bi se zaradi višje temperature v hladilniku lahko razvila plesen.