Krpice

Tradicionalna zakuha za fižolovo juho.
✔ 100% durum pšenični zdrob za vse jajčne testenine

  • brez mleka
  • vegetarijansko

  • Sveže
  • 7 min

Sušene jajčne testenine, ki jih je treba termično obdelati po navodilih proizvajalca.

Podatki na spletni strani so informativni. Zaradi možnosti napak v primeru alergij preverite še deklaracijo izdelka.

Sestavine

PŠENIČNI durum zdrob, JAJCA (12,5 %), voda.
Do 13,5 % vode. Jajca iz hlevske reje.

Hranilna vrednost
  Na 100 g izdelka
Energijska vrednost 1565 kJ/369 kcal
Maščobe 2,8 g
Od tega nasičene maščobe 0,8 g
Ogljikovi hidrati 69 g
Od teh sladkorji 1,7 g
Prehranske vlaknine 3,9 g
Beljakovine 15 g
Sol 0,10 g

Na osebo skuhajte: za zakuho za pest krpic (15 g), za prilogo slabo prgišče (80 g), za glavno jed pa dobro prgišče (100 g).

Kuhanje

7 min

Krpice stresite v vrelo juho, skuhajte (7 minut) in postrezite. Lahko pa jih skuhate tudi posebej in jih kuhane stresete v juho. V tem primeru v lonec nalijte vodo in jo osolite. Priporočamo največ eno poravnano čajno žličko soli (5 g) na liter vode. Ko voda zavre, zmanjšajte ogenj, stresite krpice v lonec in delno pokrijte. Če imate radi čvrste testenine, jih kuhajte 7 minut, drugače nekoliko dlje. Ko so krpice kuhane, jih odcedite in postrezite v juhi ali uporabite za pripravo drugih jedi.

Pokrijte lonec

Ko vrete vodo, naj bo lonec pokrit, saj to prihrani čas in energijo.

Naj bo lonec dovolj velik

Za kuhanje krpic izberite dovolj velik lonec, da lahko prosto plavajo, saj se v premajhnem loncu med kuhanjem lahko zlepijo.

Juha dolgo ostane bistra

Krpice so odlična jušna zakuha, saj se zaradi jajc ne razkuhajo in juha ostane bistra. Zato so idealne tudi za enolončnice.

Za solate in priloge

Krpice lahko pripravite kot solate ali priloge z različnimi omakami – da se ne sprimejo, jih premešajte z malo oljčnega olja. Najboljše je, da so koščki v omaki ali solati enako drobni kot testenine.

Za sladice

Krpice lahko uporabite za pripravo sladic – dobro se ujemajo s skuto in rozinami, z oreški in s sezonskim ali suhim sadjem.

Pred shranjevanjem ohladite na pultu

Če vam hrana ostane in jo želite shraniti v hladilnik, jo prej ohladite na pultu. Če bi dali v hladilnik še vročo hrano, bi za hlajenje porabili več elektrike, poleg tega bi se zaradi višje temperature v hladilniku lahko razvila plesen.