Listnato testo

Odlično testo za vaše sladke in slane domislice. Običajno se ne zavija,
v primeru nadevov se plasti ena za drugo zlagajo v pladenj.
✔ primerno za: slano pecivo, krem rezine, zavitke

  • brez jajc
  • brez mleka
  • vegansko

  • Zamrznjeno
  • 60 min
  • 27 min

Hitro zamrznjeno listnato testo, ki ga je treba termično obdelati po navodilih proizvajalca.

Podatki na spletni strani so informativni. Zaradi možnosti napak v primeru alergij preverite še deklaracijo izdelka.

Sestavine

PŠENIČNA bela moka, margarina (rastlinske maščobe (palma, repica), voda, emulgator: E 471, sol, sredstvo za uravnavanje kislosti: citronska kislina, naravna aroma, barvilo: beta karoten), voda, sončnično olje, sredstvo za izboljšanje zamrznjenih pekovskih izdelkov (PŠENIČNI gluten, emulgator: E 472e, sredstvo za obdelavo moke: askorbinska kislina, procesni encimi), jodirana sol, sredstvo za obdelavo moke: E 920*. Lahko vsebuje sledi soje, mleka, jajc, oreškov (lešnikov, orehov, mandljev) in sezama. * Rastlinskega izvora

Hranilna vrednost
  Na 100 g izdelka
Energijska vrednost 1642 kJ/394 kcal
Maščobe 26 g
Od tega nasičene maščobe 14 g
Ogljikovi hidrati 33 g
Od teh sladkorji 1,4 g
Prehranske vlaknine 1,6 g
Beljakovine 6,2 g
Sol 1,00 g

En kos testa zadošča za približno 2 osebi, odvisno tudi od nadeva. Preostanek shranite v zamrzovalnik.

Peka v pečici

60 min 180 – 200 °C 20 – 35 min

Testo lahko odtajate v embalaži ali pa ga vzamete iz embalaže, položite na papir ali narahlo pomokano mizo in pokrijete s krpo, da se med tajanjem ne naredi skorja. Pustite, da se odtaja in zmehča (60 minut). Ko testo postane mehko, ga posujte z moko in ga razvaljajte v želeno obliko. Pripravite nadev in ga namažite po sredini testa. Robove testa namažite s stepenim jajcem, da se testo bolje sprime. Vmes segrejte pečico (180–200 °C). Poškropite z vodo, da se lepše zapeče, postavite v pečico in specite (25–35 minut, odvisno od nadeva). Servirajte kot prilogo, samostojno jed ali sladico.

Peka v pečici- Recept: Hot dog v listnatem testu

Peka v pečici - Recept: Slivove rožice

Peka v pečici - Recept: Veganski špinačni polžki s tofujem

Pustite testo počivati

Ko testo že nadevate in položite v pekač, ga pustite počivati vsaj 10 minut. Počitek potrebuje zato, da se med peko ne skrči.

Prebodite z vilicami

Zgornjo plast prebodite z vilicami, da omogočite izhajanje pare med peko in preprečite, da bi se testo preveč napihnilo.

Za lažje delo

Zamrznjeno listnato testo pustite čez noč v hladilniku ali vsaj pol ure na sobni temperaturi, preden ga uporabite. Potem ga je lažje razpreti.

Ne pustite testa predolgo na sobni temperaturi

Na sobni temperaturi se testo lahko preveč zmehča in postane lepljivo, jed pa lahko tudi izgubi obliko med peko. Zato delajte z manjšimi kosi testa, preostanek pa vmes hranite v hladilniku. Če opazite, da je testo premehko in se z njim ne da delati, ga za 20-30 minut dajte v hladilnik in potem nadaljujte z delom.

Ne pretiravajte z valjanjem

Če listnato testo preveč valjate, je po peki trdo, namesto da bi bilo lahko in hrustljavo. Zato skušajte listnato testo čim manj valjati in nasploh ravnati z njim čimbolj nežno.

Temperatura je pomembna

Če listnato testo pečete na prenizki temperaturi, se zna zgoditi, da se ne bo lepo razslojilo in bo ostalo nizko. Testo namreč naraste in se lepo razsloji zaradi vroče pare, ta pa nastaja v ustrezno ogreti pečici. Zato svetujemo, da pečete jedi iz listnatega testa na visokih temperaturah (vsaj 180 °C).

Pred shranjevanjem ohladite na pultu

Če vam hrana ostane in jo želite shraniti v hladilnik, jo prej ohladite na pultu. Če bi dali v hladilnik še vročo hrano, bi za hlajenje porabili več elektrike, poleg tega bi se zaradi višje temperature v hladilniku lahko razvila plesen.

Dobro zatesnite embalažo

Nepravilno shranjena zamrznjena hrana se posuši ter spremeni barvo, okus in teksturo. Če porabite le del testa, preostanek pustite v embalaži, iztisnite zrak, skrbno zavihajte robove, zaprite z elastiko in shranite v zamrzovalnik.