- Sveže
- 7 min
Sušene jajčne testenine, ki jih je treba termično obdelati po navodilih proizvajalca.
Sestavine
PŠENIČNI durum zdrob, JAJCA (12,5 %), voda.
Do 13,5 % vode. Jajca iz hlevske reje.
Hranilna vrednost
Na 100 g izdelka | |
---|---|
Energijska vrednost | 1565 kJ/369 kcal |
Maščobe | 2,8 g |
Od tega nasičene maščobe | 0,8 g |
Ogljikovi hidrati | 69 g |
Od teh sladkorji | 1,7 g |
Prehranske vlaknine | 3,9 g |
Beljakovine | 15 g |
Sol | 0,10 g |
Na osebo skuhajte: za zakuho za pest rižka (15 g), za prilogo slabo prgišče (80 g), za glavno jed pa dobro prgišče (100 g).
Kuhanje - Recept: Rižek v poletni solati
Kuhanje - Recept: Ribja juha z rižkom
Rižek stresite v vrelo juho, skuhajte (7 minut) in postrezite. Lahko pa ga skuhate tudi posebej in kuhanega stresete v juho. V tem primeru v lonec nalijte vodo in jo osolite. Priporočamo največ eno poravnano čajno žličko soli (5 g) na liter vode. Ko voda zavre, zmanjšajte ogenj, stresite rižek v lonec in delno pokrijte. Če imate radi čvrste testenine, ga kuhajte 7 minut, drugače nekoliko dlje. Ko je rižek kuhan, ga odcedite in postrezite v juhi ali uporabite za pripravo drugih jedi.
Kuhanje - Recept: Rižek s kozicami
Kuhanje - Recept: Rižek s piščancem in zelenjavo
Pokrijte lonec
Ko vrete vodo, naj bo lonec pokrit, saj to prihrani čas in energijo.
Naj bo lonec dovolj velik
Za kuhanje rižka izberite dovolj velik lonec, da lahko prosto plava, saj se v premajhnem loncu med kuhanjem lahko zlepi.
Juha dolgo ostane bistra
Rižek je odlična jušna zakuha, saj se zaradi jajc ne razkuha in juha ostane bistra. Zato je idealen tudi za enolončnice.
Za solate in priloge
Rižek lahko pripravite kot solate ali priloge z različnimi omakami – da se ne sprime, ga premešajte z malo oljčnega olja. Najboljše je, da so koščki v omaki ali solati enako drobni kot testenine.
Za sladice
Rižek lahko uporabite za pripravo sladic – dobro se ujema s skuto in rozinami, z oreški in s sezonskim ali suhim sadjem.
Namesto riža
Z rižkom lahko nadomestite riž – recimo pri pripravi nadevanih paprik, sarm, pa tudi v rižotah. Rižek se hitreje skuha kot riž in je ustrezno nevtralnega okusa.