Preskoči na vsebino

Košarica

1 izdelek

Trenutni znesek košarice*:

4,41 

Do brezplačne dostave manjka še 55,59 

*Končni znesek za plačilo je odvisen glede na izbiro načina dostave in morebitnimi stroški dostave.

Na košarico

Grillita z bulgogi govedino, hitrim “kimčijem” in sezamovo majonezo

Če ste se naveličali jedi z žara na vedno enak način in radi poskusite kaj novega, potem je tu recept za vas! Govedino z žara lahko tokrat pripravite po enem od receptov vedno bolj priljubljene korejske kuhinje. Bulgogi je marinirana goveja jed na žaru, ki jo običajno pripravljajo v Koreji, postrežejo pa jo skupaj s kimčijem. Tudi kimči (orig. kimchi) je tradicionalnih korejska jed, stara že več tisoč let. Kimči je priloga iz ferementirane zelenjave in mešanice začimb in običajno vsebuje fermentirano kitajsko zelje, česen, ingver in čili, zato je njen okus edinstvena mešanica slanega, pekočega in kislega. Evita v receptu pokaže trik za pripravo hitrega »kimchija«, ki ni fermentiran (fermentacija traja 2-3 dni), je pa zelo dober približek originalnega okusa. Razkrije pripravo marinade, ki meso lepo zmehča in pričara okuse korejske kuhinje. Priporočamo, da bulgogi s »kimčijem« postrežete v prerezani Grilliti in uživate v presenetljivih okusih slovensko-korejske »fusion« poslastice.

Čas priprave:
30 minut (brez vštetega časa za mariniranje mesa)
Zahtevnost:
Enostavno
Število porcij:
4 porcije

Sestavine

Grillita

2 zavitka (4 kosi v zavitku)

na tanko narezano goveje meso (file ali ribeye)

500 g

sojina omaka

4 jedilne žlice

sladkor

2 jedilni žlici

sezamovo olje

1 jedilna žlica

česen

2 stroka

ingver

cca 1 cm korenine

jabolko

1

mlada čebula

3

svež koriander

1 šopek

jajce

1

sok 2 limet

sol

nevtralno olje

120 ml

sezamovo olje

60 ml

kitajsko zelje

¼ glave

Video recept

1

Najprej pripravimo marinado za hiter kimchi in meso. V sekljalniku zmeljemo: sojino omako, sladkor, sezamovo olje, 2 stroka česna, 1 cm ingverja, jabolko, sladkor in 3 mlade čebule ter po želji čili.

2

2 žlici marinade prihranimo za hiter kimchi, ostalo marinado pa v veliki posodi prelijemo po tanko narezanem mesu.

3

Mariniramo vsaj 1 uro, še boljše pa, če meso v marinadi pustimo čez noč. Tako bo bolj vpilo okus, obenem pa ga bo marinada tudi zmehčala.

4

V visoki posodi s paličnim mešalnikom zmešamo eno jajce, sok limet, nevtralno in sezamovo olje ter ščepec soli, da nastane gladka, gosta majoneza.

5

Kitajsko zelje narežemo na tanke trakove in ga zmešamo z marinado, dodamo le še rižev kis in korejski čili (če ga nimamo, ga lahko nadomestimo z navadnim).

6

Ponev malo namastimo, dobro segrejemo in v njej popečemo marinirano meso, da dobi lepo barvo.

7

Grillito pripravimo po navodilih z embalaže. Pečeno prerežemo in jo nadevamo: vanjo damo hiter kimchi in govedino ter postrežemo s sezamovo majonezo.