Preskoči na vsebino

Košarica

0 izdelkov

Trenutni znesek košarice*:

0,00 

Do brezplačne dostave manjka še 60,00 

Do brezplačnega izdelka Zvezdice - 250 g manjka še 80,00 €.

*Končni znesek za plačilo je odvisen glede na izbiro načina dostave in morebitnimi stroški dostave.

V košarici ni izdelkov.

Na košarico

Idrijski žlikrofi malo drugače (s testom za pico)

Žlikrofi malo drugače: jesenska različica s krompirjevim nadevom, bučnim prelivom in ajdovimi kokicami. Ko se dnevi krajšajo in v zraku zadiši po jeseni, je čas za tople, domače jedi, ki razvajajo dušo in brbončice. Tokrat predstavljamo recept, ki združuje tradicijo slovenskih žlikrofov s sodobnim pridihom – hitro in preprosto različico z vnaprej pripravljenim testom za pico Pekarne Pečjak, a z ohranjenim domačim krompirjevim nadevom. Namesto težavnega valjanja in gnetenja testa si prihranite čas, okus pa ostaja avtentičen. Žlikrofi so postreženi z osvežilno jesensko solato, bogatim bučnim prelivom in presenetljivim dodatkom – hrustljavimi ajdovimi kokicami, ki poskrbijo za popoln kontrast v teksturi. Ta recept je kot nalašč za vse, ki si želite jesenskega udobja na krožniku, pa tudi za tiste, ki bi radi presenetili goste z izvirno jedjo, ki spoštuje tradicijo, a diha v koraku s časom.

Čas priprave:
60 minut
Zahtevnost:
Srednje zahtevno
Število porcij:
4 porcije

Sestavine

Testo za pizzo Pekarne Pečjak

3 -4 hlebčki

krompir

350 g

zaseka

1 jedilna žlica

čebula

2 manjši

majaron

1 čajna žlička

drobnjak

1 čajna žlička

stebelna zelena

4 stebla

nadzemna koleraba

1

rdeča čebula

1

svež peteršilj

5 vejic

navadni jogurt

1 jedilna žlica

bučno olje

50 ml

rastlinsko olje

100 ml

jabolčni kis

1 čajna žlička

ajda v zrnu

3-4 jedilne žlice

sol

poper

Video recept

1

Testo večer prej prestavimo iz zamrzovalnika v hladilnik, ali pa ga 1–2 uri pred uporabo tajamo na sobni temperaturi. Če se nam zelo mudi, lahko zamrznjeno testo odtajamo na hitro tako, da ga v dobro zatesnjeni vrečki za 15 minut položimo v toplo vodo (cca 50 °C).

2

Krompir olupimo, narežemo na majhne koščke in skuhamo v slani vodi.

3

V ponvi segrejemo zaseko, dodamo nasekljano čebulo in pražimo tako dolgo, da postekleni.

4

Čebulo in zaseko vmešamo v kuhan krompir in pustimo, da se zmes ohladi. V ohlajeno dodamo še drobnjak in majaron.

5

Kolerabo, zeleno in čebulo narežemo na tanke rezine, damo v mrzlo vodo z ledom in postavimo v hladilnik. Tako bo zelenjava bolj hrustljava, čebula pa bo izgubila nekaj svoje ostrine.

6

Nasekljamo peteršilj in pripravimo kokice. Zanje v manjši ponvi segrejemo rastlinsko olje (sončnično, repično ipd). Ajdova zrna v ogretem olju cvremo, dokler ne popokajo. S penovko jih poberemo iz olja in dobro odcedimo na papirnati brisački.

7

Za preliv v visoki posodi s paličnim mešalnikom zmešamo jogurt, kis, sol, poper in bučno olje.

8

Testo razvaljamo na približno 3 milimetre debelo in ga pustimo počivati nekaj minut. Z okroglim modelčkom premera  5 cm  ali z narobe obrnjenim kozarcem iz testa izrežemo kroge.

9

Na vsak krog dodamo nadev in pazljivo oblikujemo mošnjičke, ki jih dobro stisnemo.

10

Mošnjičke kuhamo nad soparo približno 15 minut.

11

Zelenjavo za solato odcedimo, osušimo in zmešamo s pripravljenim prelivom.

12

Solato postrežemo z žlikrofi, svežim peteršiljem in hrustljavimi ajdovimi kokicami.